BONA ACTUACIÓ DE TIRALLONGUES A LA FESTA MAJOR DE MANRESA


Manresa, 31 agost 2009.

Ahir la cita castellera del dia, evidentment, era Sant Fèlix a Vilafranca, però Sant Fèlix no ho és tot, més enllà de Vilafranca també hi ha castells com es va veure ahir diumenge a la capital del Bages en el marc de la Festa major de Manresa.

Festa Major castellera a Manresa amb la participació de colla local, Els Tirallongues de Manresa, i la colla tarragonina dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau com a colla convidada. Una anomalia de l'actuació castellera de la Festa Major de enguany és que només hi han participat dues colles (quan lo habitual és que en una Festa Major en què la ciutat té colla castellera és que hi hagi tres colles; la local i dues convidades) i és que la segona colla prevista no es va presentar i és que Sant Fèlix és molt poderós...


L'actuació va començar a l'hora prevista, dotze del migdia a la Plana de l'Om, al centre de la ciutat i va transcorre amb total normalitat sense incidències remarcables. Amb un pilar d'inici simultani de les dues colles es va encetar l'actuació que va continuar en primera ronda Tirallongues plantant el tres de set, un castell que presentava certa tremolor però que és va descarregar sense problemes. Els castellers de Sant Pere i Sant Pau van començar igual que Tirallongues, descarregant el tres de set. En segona ronda Tirallongues va optar pel quatre de set amb agulla, castell que es portava a plaça per segon cop aquesta temporada, va pujar amb comoditat i a l'hora de sortir el tronc i quedar el pilar net va requerir una dosis de calma per desfer el pilar en condicions, i amb els nervis controlats el castell es va descarregar produint-se l'eufòria entre la colla i aplaudiments per part del públic assistent. En aquesta segona ronda els col·legues de Tarragona també van optar per quatre de set però en aquest cas sense agulla, castell que es descarregà a perfecció, i en quan a la tercera ronda, Tirallongues va decidir-se pel quatre de set, un castell no va posar nerviós a ningú i fou descarregat amb aparent facilitat ja que el tres de set i el quatre de set venen sent castells habituals en les actuacions més destacades de aquesta temporada, els castellers de Sant Pere i Sant Pau van tancar la tercera ronda amb un cinc de sis que fou desmotat un cop i que després es va tornar intentar descarregant-se aquesta vegada. Arribats a aquest punt de l'actuació quedava la tanda de pilars; aquí Tirallongues va presentar un vano de cinc i els tarragonins un pilar de 5. Un cop acabada l'actuació els dirigents de Tirallongues van obsequià a la colla convidada amb un record commemoratiu de l'actuació a la Festa Major de Manresa. Un cop acabat tota la feina a plaça les dues colles es van desplaçar al local de Tirallongues on es vas servir un picapica i encara vam veure un tros de l'actuació de Vilafranca que feien pel canal 33 de tvc.




ESTADÍSTICA DE L'ACTUACIÓ
......................................................................



Castellers de Sant Pere i Sant Pau:
p4d -- 3d7d -- 4d7d -- 5d6-id -- 5d6d -- p5d.
Tirallongues: p4d -- 3d7d -- 4d7agulla-d -- 4d7d -- v5d.


DIUMENGE ACTUACIÓ AMB ELS CASTELLERS DE SANT PERE I SANT PAU



Manresa, 26 agost 2009.

Setmana de festa major a Manresa amb activitat Tirallonga intensa amb participació a múltiples actes. Per començar: Tot hi haver-hi activitat tota la setmana el punt clau és el diumenge dia 30 de agost, Festa Major de Manresa, amb la actuació castellera a les 12 del migdia a la Plana de l'Om. A l'hora de l'actuació castellera Tirallongues ja heurà actuat a la FMA i a la cercavila, a més a més de proveir d'element liquid durant tots els dies de concerts als assedegats assistents a la Festa Major Alternativa que es deixaran caure per la TAVERNA DE TIRALLONGUES instal·lada a la Plaça Puigmercadal.


AGENDA CASTELLERA TIRALLONGA DE FESTA MAJOR

Dia 29: Actuació a la Plaça Puigmercadal a les: 00:45 hores.
Dia 29: Actuació a la cercavila i a la Plaça Major a partir de les: 19:00 hores.
Dia 30: Actuació a la Plana de l'Om a les: 12:00 hores amb Tirallongues i els castellers de Sant Pere i Sant Pau.


ANAR A INICI

LA TAVERNA DE TIRALLONGUES


Manresa, 24 agost 2009.

Taverna de Tirallongues a la Festa Major Alternativa del 27 al 30 d'agost.
Taverna operativa dijous divendres dissabte i diumenge des de les 22:00 hores i fins que s'acabi la música.

A la Plaça Puigmercadal des de les 10 de la nit en endevant.

27 agost: Gato el Quiman, (hip hop). AI AI AI (rumba catalana). Actuació bastonera. Banda Conmoción, (música llatinoamericana).
28 agost: The Penguins, (ska i reggae). The Toasters, (ska).

29 agost: The Fall of Man Kind, (brutal death metal). Projecte Bu, (rock). The Real Mckenzies, ( folk punk). Dj Johnny Fever.
30 agost: Revival de grups del Bages. Crema de la falla amb els tabalers de Xàldiga. La Carrau, ( folk festiu). Brain Damage.

ANAR A INICI

TIRALLONGUES JA ARRIBA A SUÈCIA

El Port del Comte, 23 agost 2009.

Tirallongues ha fet avui diumenge la última actuació prèvia a la Festa major.

Avui Tirallongues i Els Torraries de Montblanc han actuat al camp de golf de l'estació d'esquí del Port del Comte, a la comarca del Solsonès, en motiu de la Festa Major de La Coma i La pedra. A peu de les pistes d'esquí les dues colles han dut a terme l'actuació castellera, actuació que ha estat més aviat discreta, castells de 6 i prou. Encara que no és època esquiable, al Port del Compte s'hi fan activitats d'estiu com aquesta actuació castellera, i tot i això, una nombrosa quantitat de públic s'hi ha desplaçat per l'ocasió.


I com anècdota de la jornada esmentar la presència a la actuació castellera de una turista sueca estant de vacances a Catalunya. Turista que no s'ha perdut cap detall de l'evolució castellera gracies a la seva càmera. Aquesta turista estava tant implicada en l'actuació que amb la seva càmera fins i tot ha gosat fet una mini entrevista a l'enxaneta de Tirallongues. Encara que sigui a nivell familiar, i per tant realment restringida la difusió que pugui fer aquesta noia a Suècia del què són els castells, és un punt a favor de Tirallongues, i és que un cop més la Colla Castellera Tirallongues de Manresa salta fronteres. En acabar l'actuació, aquesta turista castellera -que tot sigui dit, parla un català força presentable – s'ha vestit amb uns pantalons blanc i la camisa Tirallonga i s'ha donat el plaer de veure al terra des de certa alçada.





Actuació Tirallongues:
p4d - 4de6a-d - id3de7 - id torre de 6 - torre de 6d - 4de6d - p5d.

IYA 2009 ANY INTERNACIONAL DE LA ASTRONOMIA

Manresa, 18 agost 2009.

Les nacions unides ONU declaren el 2009 any internacional de la astronomia.

La ciència de mirar el cel i observar els astres és de les més antigues que hi ha. Fa quatre-cents anys que Galileu Galilei, un físic i matemàtic de Itàlia, va observar el cel amb un telescopi per primera vegada i veure que la terra girava al voltant del sol, cosa que li va portar molts problemes ja que contradeia la ciència existent en aquell temps. El govern italià va presentar una proposta a les Nacions Unides per recordar el 400 aniversari de la primera observació telescòpica del cel. La assemblea general de la ONU va declarar a l'any 2009, any internacional de la astronomia. Durant tot el 2009 es venen fent activitats referents a l'astronomia arreu del mon. A Manresa des de començament d'any ja se'n estan fent i una que es fara aquest més d'agost serà una conferència a la sala d'actes del centre cultural El Casino el dia 29 d'agost a les set de la tarda a càrrec del director de l'observatori astronòmic de Castelltallat.



ANAR A INICI



23 AGOST FESTA MAJOR CASTELLERA DE IGUALADA


Manresa, 18 agost 2009.


MOIXIGANGUERS Festa Major de Igualada

MOIXIGANGUERS AL QUARTS DE NOU

.


ANAR A INICI

FESTA MAJOR DE SANT SALVADOR DE TORROELLA 2009


Manresa, 18 agost 2009.

LA FESTA MAJOR DE SALO 2009


Manresa, 18 agost 2009.


FESTA MAJOR DE MANRESA DEL 22 AL 31 DE AGOST

Manresa, 14 agost 2009.

S'acosta la Festa Major de Manresa, una setmana llarga amb festa i gresca per a tothom; per a classics i alternatius, per a grans i canalla, per a locals i visitants. Entre altres coses, perquè n'hi moltes i moltes, a continuació un resum del què hi heurà la Festa Major de Manresa 2009.

PROGRAMA DE LA FESTA MAJOR DE MANRESA

22 agost: Correaigua.
23 agost: Proclamació de la pubilla i hereu. Plaça Sant Domènec, 18:30h.
27 agost: Taller de danses d'arrel tradicional, Plaça Gispert 19:00h.

28 agost: Concert amb l'Orquesta Costa Brava, Carrer Carrasco Formiguera 18:30h. Quico Pi de la Serra, 22:30h, al Sielo. Orquesta Mitjanit, 23h, Carrer Carrasco Formiguera.

29 agost: Partides simultàneas de escacs, 11:30h Passeig Pere III. Cercavila 18:15h. Ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa, 19:00h, Plana de l'Om. Teatre, obra El joc dels idiotes amb Joan Pere i Llol Beltran, 21:30h Teatre Kursaal.

30 agost: Missa solemne, 11:00 hores, Basilica de Santa María de la Seu. Imatgeria de Manresa: ballada de gegants, nans, àliga, cavallets de Sant Jordi, 12:00h Plaça Major. Piromusical, 22:00h al Parc de l'Agulla. Concert amb el grup la Gossa Sorda, fan música Ska i tradicional tenen un nou disc que es diu Saó, 23:30h Plaça Sant Domènec.

31 agost: Ballada de sardanes amb la Cobla Juvenívola de Sabadell, 19:00h Plaça Sant Domènec. Correfoc; 21:30h.


ACTES PROGRAMA FESTA MAJOR INFANTIL


22 agost: Correaigua. a les 5 de la tarda i després festa de escuma a la Plaça Major.
23 agost: Moscada infantil, taller diables i tabalers. Plaça Major 5 de la tarda.
27 agost: Miragegants, Plana de l'Om a les 6 de la tarda.
29 agost: Circ-teatre, Plaça Crist Rei, 19:30 hores.
30 agost: Infla't a jugar, al Parc de l'Agulla de 5 a 8 de la tarda.
31 agost: Gran final de festa infantil, Plaça Sant Domènec, a les 6 de la tarda.

FESTA MAJOR ALTERNATIVA

La Festa Majora Alternativa arriba a la majoria de edat ja que la edició d'aquest any serà la 18a. La FMA és una Festa Major musical, els concerts ho són tot, sense els concerts no hi heuria FMA. Durant 10 dies, del 22 al 31 de agost, la Plaça Puigmercadal de Manresa serà el centre musical alternatiu amb una extensa i variada oferta musical. La FMA d'aquest any compte amb la presència de grups internacionals com: Banda Conmoción, Chile. The Real Makenzies, Canada. I fimalment els organitzadors de la FMA han anat a buscar yankees per la nit del divendres i han trobat The Toasters, Estats Units.

Programa de la festa major alternativa,
Llocs i horaris. Tots els concerts de la Plaça Puigmercadal són gratis.

22 agost: 22:00 Cerecatasques inaugural al local La Fadula.
26 agost: 21:00 Pregó, sopar popular, concert Boogie Dreams, rock psicodèlic, a la Plaça Gispert.

A la Plaça Puigmercadal des de les 10 de la nit en endevant.

27 agost: Gato el Quiman, (hip hop). AI AI AI (rumba catalana). Actuació bastonera. Banda Conmoción, (música llatinoamericana).
28 agost: The Penguins, (ska i reggae). The Toasters, (ska).

29 agost: The Fall of Man Kind, (brutal death metal). Projecte Bu, (rock). The Real Mckenzies, ( folk punk). Dj Johnny Fever.
30 agost: Revival de grups del Bages. Crema de la falla amb els tabalers de Xàldiga. La Carrau, ( folk festiu). Brain Damage.
31 agost: 18:00 Cercatasques de clausura al local La Fadulla.

Altres actes FMA:

24 agost presentació de la coordinadora de festes majors autogestionades.
28 agost Pedalada nocturna.
29 agost Espectacle per a la canalla 11 del matí a la Plaça Pius i Palà.


HORARI I RECORREGUT DEL
CORREAIGUA CORREFOC I CERCAVILA


Cercavila: Inici 18:15 hores. Dissabte 29.
Recorregut: Plaça Major Carrer Sant Miquel Carrer Born Plaça Sant Domènec Passeig Pere III Carrer Àngel Guimerà Carrer Nou Carrer Sant Miquel Plaça Major.

Correaigua: Inici 17:00 hores. Dissabte dia 22.
Recorregut: Plaça Europa Carrer del Carme Plaça del Carme Carrer Cap del reg Plaça Major Plaça Sant Ignasi Malalt Baixada del Carme Plaça Major.


Correfoc: Inici 21:30 hores. Dilluns dia 31.
Recorregut: Plaça Major Carrer Sant Miquel Plaça Ateneu Carrer de les Piques Plaça d'en Creus Carrer Arbonés Plaça Montserrat Carrer Santa María Plaça Gispert Carrer Vilanova Plana de l'Om Carrer Nou Plaça Pedregar Plaça del Carme Carrer Cap del Reg Plaça Major.





Manresa--Cavallets de Sant Jordi -- Plaça Major

Basilica Santa María de la Seu--Plana de l'Om

ANAR A INICI

TIRALLONGUES EXPORTA ELS CASTELLS A FRANÇA

Manresa, 10 agost 2009.
Tirallongues ha viscut un cap de setmana casteller i lúdic desplaçant-se a França, on en motiu de la Feria de Millas, hi va actuar dissabte juntament amb Els Castellers del Riberal i Els Nois de la Torre. Els voltants de les cinc de la tarda va començar l'actuació a la Rue Jean Bourrat amb una gran presència de públic francès. Els francesos estaven tant entusiasmats amb els castells que quan hi havia mig castell fet ja aplaudien com si ja s'hagués descarregat. La megafonia de francesa va presentar l'actuació castellera com a piràmides humanes, durant l'actuació feia comentaris castellers per la gent local, se'ls explicava com es deien les colles, d'on eren, i es comentava aspectes de l'actuació. L'endemà diumenge Tirallongues va gaudir d'un dia de platja vora Perpinyà.
Estadística:
Castellers del Riberal: 2p4d + 4d6d + 3d6d + 4d6a-d + p4d
Nois de la Torre: p4d + 3d6d + 4d6d + 3d6a-d + p5d
Tirallongues: p4d + 3 de 7d+ 4 de 7d+ 5 de 6d + p5d

FOTOS DE ELS CASTELLERS DE EL RIBERAL
I DE ELS NOIS DE LA TORRE A LA FERIA DE MILLAS
- FRANÇA -

LLICENCIADA EN BIOQUÍMICA


Manresa, 5 agost 2009.

Bioquímica:
Branca de la química que estudia els processos químics i enzimàtics necessaris pel funcionament del organisme o aquells propis de certes malalties. La bioquímica estudia tots els aspectes fisiològics com la forma i la manera en que els aliments i altres matèries s'utilitzen en el cos. Amb mètodes bioquímics ha estat possible analitzar protoplasmes i altres matèries vivents i s'ha pogut produir artificialment, o per síntesis, substancies complexes.

Enhorabona nena; tens una carrera molt maca, petons!





ANAR A INICI

EUFÒRIA A SALATS HAN DESCARREGAT EL PRIMER 4 DE 7

Manresa, 5 agost 2009.

La colla castellera Salats de Súria just un any i un mes després de la seva primera actuació oficial ha aconseguit arribar a la gamma de castells de set descarregant el primer castell de la gamma de set, concretament Salats en una actuació el diumenge passat a Altafulla va descarregar un 4 de 7.

Aquesta actuació a Altafulla representa la millor de la curta història -encara no té dos anys- de la colla surienca. A més del 4 de 7 Salats va descarregar un 3 de 6 amb agulla i la torre de 6.

Felicitats Roger!




ANAR A INICI

FERIA DE MILLAS DU JEUDI 6 AU DIMANCHE 9 AOÛT



Manresa, 3 agost 2009.
Millas, aquesta localitat propera a Perpinyà fa la feria entre toros i castells amb una barreja de tot, amb pasodobles i sardanes, toros i estelades, fira en català castells i trobada gegantera, tot això en quatre dies de festes. L'actuació castellera és cosa dels Castellers del Riberal, la colla local. A l'actuació sempre hi ha colles convidades, Tirallongues des de fa anys ja és habitual a la feria de Millas. En la actuació de aquest any els Castellers del Riberal tindran de convidats a Tirallongues i Els Nois de la Torre. L'actuació és el dissabte dia 8 a les 5 de la tarda a la plaça del poble.
CALENDARI TIRALLONGA DE ACTUACIONS DE AGOST
Millars/Millas: 8 agost, 17 hores.
Castellers del Riberal, Nois de la Torre i Tirallongues.

La Coma: 23 agost, 12 hores.
Torraires de Montblanc i Tirallongues.
Manresa: 28 agost.
Manresa: 29 agost.
Manresa: 30 agost

ANAR A INICI



CASTELLERS SENSE FUM

Manresa 3 agost 2009.

Aquest pot penjat a la pared del local de assaig serveix de cendrer. És hora ja que les autoritats sanitàries prohibeixin fumar en els espais públics tancats com alguns locals de assaig de les colles castelleres per ser llocs on sempre hi ha canalla i més tenint en compte que hi ha pares que porten la canalla als locals de assaig fins i tot abans de què sàpiguen caminar. De la mateixa manera que hi ha metges sense fronteres o pallassos sense fronteres també hi pot haver castellers sense fum. Un informe de la Unió Europea fet públic aquesta estiu afirma que l'estat espanyol és el que té els ciutadans no fumadors més desprotegits d'Europa. Res de nou, com sempre a la cua de tot. Castells i fum; No. Castells i aire net; Si.




RESPOSTES


SALUD


EL PAÍS


FORUM

ANAR A INICI

UNIVERSITAT CALANA D'ESTIU A PRADA DE CONFLENT

Manresa, 3 agost 2009.

La universitat Catalana de Estiu -UCE- es celebra del 16 al 25 d'agost a Prada, comarca del Conflent, Catalunya nord. Des de fa uns cinquanta anys ha estat punt de trobada de estudiants professors i polítics del territori català. Durant nou dies la UCE proposa un munt de activitats culturals i acadèmiques sent un lloc on es poden escoltar tots els accents de la llengua catalana. És una universitat oberta a tothom, la canalla fins als catorze anys va a l'esplai, dels de quinze a disset anys van a la universitat jove, els grans i els vells (no hi ha limit de edat) van als seminaris tallers debats o conferencies. A part de les conferencies i xerrades dels polítics que no és ben ve activitat acadèmica, la UCE compte amb professors de universitats per impartir les classes docents amb temari propi de universitats reals com: Ciències de la naturalesa, Ciències socials Ciències de la salut, Tecnologia, Filologia, Història, Art. El temari no és només català, s'extent a qualssevol fet de rellevància sigui produït a casa o a fora, exemple d'això n'és l'any internacional de l'astronomia o les pandèmies que seran tractades en el capítol ciències de la salud el dia 22.



Universitat catalana de estiu 2009


Alguns dels temes i actes i tallers que es faran enguany.



17-19 agost


Taller de poesia.



18 agost 12:00 hores


Esport i país.


20 agost 12:00 hores


Homenatge a la nova cançó.


21 agost 12:00 hores


Ausiàs Marc; 550 anys de la seva mort.


22 agost 12:00 hores


Els 350 anys del tractat dels Pirineus.


23 agost 17:00 hores


La Europa dels pobles.


21-25 agost

2009 any internacional de la astronomia; amb Núria Ferrer, Universitat politècnica de Catalunya.



Apart de aquests temes destacats n'hi ha molts més, com sardanes concerts a la nit i cinema, són nou dies plens d'activitat cultural i acadèmica feta en clau catalana on tots el territori català hi és representat.

ANAR A INICI