MANRESA FIRA DE L'AIXADA I FESTA DE LA LLUM

Manresa 9 Febrer 2009.

La Festa de Llum -the festival of the light -which is held on 21st February remembers a fact that took place over 500 years ago. In those days due to the lack of water that there was in the city of Manresa broke out fights between the religious and political power on the best way of work out the situation. According to the legend a light coming from Montserrat came into the church of Carme, this light was seen as a miracle ending government rows.

Light and water are the symbols of this festivity day which local entities take charge of maintaining this traditional feast alive and lively. La imatgeria popular- Elements characteristic of the Manresa culture- as Cavallets de Sant Jordi, Gegants, l’alíga, or la colla castellera Tirallongues among others come out to show their dances and castells and so on.

One week before as a complement to la festa de Llum takes place la fira de l’Aixada – The hoe fair- a medieval well-kown fair. The old quarter of Manresa fills with thousands of visitors strolling around streets decorated in a way that remind the 14th century’s way of live, more than five hundred artistes like musicians, masters of old trades showing arts, craftspeople tightrope and many more medieval elements will be performing around la fira all the weekend.

WHAT: La fira de l'Aixada.

WHEN: 14-15 February.

WHERE: Manresa, old quarter.

TIME: From 11:00 to 21:00.

http://www.festesdelallum.org/programa.htm



MANRESA 21 DE FEBRER FESTA DE LA MISTERIOSA LLUM


Segons diu la tradició: El dia 21 de febrer de 1345 una misteriosa llum precedent de la muntanya de Montserrat va entrar per una finestra a l'església del Carme. Aquest fet va posar punt i final a les disputes entre el poder religiós i el poder polític que de feia temps estaven enfrontats sobre la manera de resoldre la manca d'aigua degut a la sequera existent a Manresa. Mentres que els polítics van decidir la construcció de un canal (Sèquia en terminologia manresana) per dur l'aigua des de el riu Llobregat cap a Manresa, el poder religiós no ho veia be, perquè la sèquia passava per unes terres propietat del bisbe de Vic. Després de veure aquesta llum les dues parts es van posar d'acord i a les ordres de l'arquitecte Guillem Catà es va construir la sèquia que des de llavors ençà subministra l'aigua a Manresa. La llum i l'aigua són els element bàsics de aquesta festa que la ciutadania de Manresa recorda cada mes de febrer. En els últims anys a la festa de la llum s'hi ha incorporat la fira de l'aixada, una fira medieval que recrea la vida de aquella època i que normanment es celebra el diumenge abans al 21 de febrer, enguany els dies 14 i 15, a partir de les 11 del matí i fins al vespre el barri vell de Manresa reviurà al passat.

PROGRAMA OFICIAL D'ACTIVITATS DE LA FESTA DE LA FIRA DE L'AIXADA I DER LA FESTA DE LA LLUMLLUM

http://www.festesdelallum.org/programa.htm

ANAR A INICI

No hay comentarios: