Diumenge de pascua dia de Caramelles a Súria


Manresa, 22 de març de 2015

El Diumenge de Pasqua, també anomenat Pasqua de Resurrecció, Pasqua Florida i Primera Pasqua, és el dia que a Catalunya és tradició cantar les Caramelles.


“ Si les gallines us ponen
ens podreu donar uns quants ous,
i per postres fruita seca,
panses, ametlles i anous.
I si heu fet bona collita,
de la bóta del racó
ompliu-nos una garrafa
que ens els beurem amb porró.
Que avui és Pasqua Florida,
i mullarem la cançó.


COM SE SAP QUAN ÉS PASQUA
El dia de Pasqua de Resurrecció depèn de la lluna i es pot escaure entre el 22 de març i el 25 d'abril. Sempre és el diumenge següent a la primera lluna plena a partir de l'equinocci de primavera de l'hemisferi nord. Si el dia de lluna plena ja s'escau en diumenge, la Pasqua cristiana es passa al diumenge següent per o coincidir amb la Pasqua jueva ja que són dues festes diferents. Equinocci és quan el dia i la nit duren igual, això passa dos cops a l'any; el març i el setembre.
La Pasqua Cristiana: recorda a Jesucrist. La Pasqua Jueva: recorda la fugida de Egipte del poble d'Israel alliberant-se de l'esclavitud dels egipcis.

LA FESTA DE LES CARAMELLES
És la festa pasqual que té lloc tradicionalment a la Catalunya Vella i al nord de la Nova: una colla de cantaires visiten cases i masies de les poblacions davant les quals canten les cançons anomenades Caramelles. A Catalunya hi ha multitud de pobles amb una bona tradició de cantar Caramelles, per exemple, són ben lluïdes les caramelles de Sant Julià de Vilatorta, que tenen una existència documentada de almenys 400 anys. Igualment ho són les caramelles de Ardèvol de Pinós, entre d'altres. 

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DEL MONT
L'ORIGEN DE LES CARAMELLES


L'origen de les caramelles és popular, tot coincidint amb les festes de la primavera, amb la seva significació de renovació vital. Es considera popular perquè pertany tothom. No és segur l'origen de les Caramelles ja que no hi ha cap documentació escrita que ho expliqui, però si se sap que venen de molt antic. Mossèn Cinto Verdaguer, situà el naixement de les Caramelles el segle XVI a la Garrotxa, concretament al santuari de la Mare de Déu del Mont, santuari situat a pocs km al nord de Besalú, segons la seva teoria, a partir aquest lloc, les Caramelles es van estendre cap a Olot, cap a l'Osona i fins arribar a tot arreu. Avui dia aquesta versió de Jacint Verdaguer es dóna per bona.

GOIGS DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER
Uns Goigs dedicats a la Mare de Déu Roser es cantaven per Pasqua Florida en aquest santuari acompanyats d'un instrument musical dit: la Caramella. La teoria és que aquest instrument musical, la Caramella, va donar nom als Goigs que per Pasqua es cantaven a la Mare de Déu, passant a dir-se Caramelles a tot un seguit de cançons que el dia de Pasqua Florida es cantaven en honor a la Mare de Déu en agraïment a la fertilitat de la terra i a la floració de la natura. Es creu que els Goigs de la Mare de Déu del Roser és la cançó de Caramelles més antiga.

LA TRADICIÓ DE LES CARAMELLES
La tradició de les Caramelles és més típica de pobles que no pas de grans ciutats, a les ciutats grans la majoria de gent no en té gaire idea, tanmateix en els pobles és una tradició que avui dia encara continua ben viva i arrelada, sobre tot a la Catalunya interior i al Pirineu, també té certa presència a Andorra. La capital de les Caramelles; diuen que és Súria, això és degut a què enlloc hi ha tantes colles de cantaires de Caramelles com a Súria, allà entre totes les colles arrepleguen cap a 500 caramellaires. Però, no és pas Súria l'únic lloc amb una llarga tradició de Caramelles.

CARAMELLES AL BAGES
La tradició de cantar Caramelles per Pasqua Florida continua ben viva en la majoria de pobles de la Catalunya central. Tot i que les més majoritàries es fan a Súria i Callús, hi ha altres poblacions com Cardona, Berga o Aguilar de Segarra que mantenen les Caramelles, amb centenars de persones vestides amb indumentària típica catalana omplint places i carrers.

A Fonollosa (Bages) i altres indrets més tradició de pagès, és típic que els caramellaires surtin amb els tractors a cantar les seves Caramelles pels diferents masos.
A Sant Martí de Torroella (Bages) abans existien abans dues colles de caramellaires adults, passant a ser després una sola de grans i una de petits. El tipus d'indumentària que duien no estava uniformada, i es basava en camisa blanca, espardenyes de vetes vermelles i pantalons de pana.  
A Callús (Bages) les Caramelles també són molt vistoses. Les Caramelles són una de les festes més importants de l’any i durant dos dies, els i les caramellaires es vesteixen amb la roba típica catalana i fan un recorregut per les masies i cases del poble cantant i ballant cançons tradicionals catalanes tot fent anar les ballestes i contagiant emoció a la població. A Callús tenen també una parella de gegants, de gegants caramellaires.
La Maria Viladelleva i el Tinet dels Manxons.
La Maria representa una noia vestida de caramellaire i el Tinet n’és la parella, va vestit de caramellaire i duu la ballesta.

OUS DINERS O RES
Si una colla de caramellaires es presentava a cantar a davant d'una casa i aquella casa no els donava res, a la comarca del Bages, aquesta circumstancia sempre ha estat prevista, llavors al no rebre res d'aquella casa, els cantaires cantaven això..., el segle XX encara es feia, actualment no, ja no es fa.

Adéu-siau gent de la casa, 
mala sort que déu us do,
que se us morin totes les gallines
i també el millor capó.
La gallina la pepida
i el porcell el socarro,
que déu us mati totes les gallines
com més aviat millor.

LA LLETRA DE LES CARAMELLES
La lletra de les cançons de Caramelles antigament feia referència a la religió, al naixement de les flors, plantes i sembrats. Avui dia té un caire més festiu i, la primavera, el bon temps, i la natura continuen sent temes recurrents.

Caramelles de la Coromina (Bages), Pasqua 2014
Els cantaires de la Coromina,
Caramelles venim a cantar.
Obriu portalons i balconades
vostres cors volem reconfortar.

Cantem fort perquè som gent alegre,
cantem clar perquè som catalans.
Els ocells novells ens volen acompanyar,
la primavera ja és un esclat!

Nostres camps llueixen amb verdor i tendresa,
la muntanya ens enlluerna amb la blanca sal
i les flors totes regalen
aromes, color i nostàlgia
d'un hivern que ha fugit amb el desglaç.

Avui la natura s'ha vestit de festa
i voltant els ocells ens van encerclant,
farem junts una sardana amb molta gresca
perquè la Pasqua Florida ja ha arribat!

Nostres cants neixen al Cardener
i ressonen dins la mina
escampant arreu la tradició,
portant la bandera al cor.

Nostres cants neixen al Cardener
i ressonen dins la mina
escampant arreu la tradició,
Coromina gent d'empenta i barretina,
porta la senyera al cor.

EL GOIG DE LES BOTIFARRES
El Goig de les Botifarres és una cançó de Caramelles que té un caire humorístic, sarcàstic burlant-se de fets que tothom coneix, a vegades canviant noms de persones o llocs però, que al cap i a la fi tothom identifica.

Fragment dels Goig de les Botifarres
de la Colla Jove de Cardona (Bages), Pasqua 2014.
al·lusió a Fèlix Millet, amb tonada del llença't de Lax n Busto.

“...N'has robat molts de diners
creus que no et descobriran
però amb els mesos te n'adones
que tens uns mossos rondant
però no tens pas la intenció d'anar a la presó
i penses que només et queda una opció:
llença't, i trencat el fèmur o el peroné
i passa una temporada a la “virulé”
i dius al jutge
que no hi ets pas tot, que arribes “xutat”
excusa per dir que ho tens tot oblidat...”

EL VESTUARI DE CARAMELLES
El vestuari de Caramelles es compon de diferents elements que es detallen a continuació, bàsicament és el vestit típic català.
Les colles de Caramelles duen vestuari típic català. A vegades adapten el vestuari a la dansa que facin i en alguns casos pot variar d'un any a un altre.

Vestit típic català de dona:
Brusa, cosset, davantal, enagos, espardenya, faldilla, mitena, mitja, ret.
Vestit típic català d'home:
Armilla, barretina, camisa, espardenya, faixa, llacet, mitja, pantalons.

Armilla. Peça de vestir que duen els homes, és generalment de vellut, sense mànigues i cobreix el pit i l'esquena, es corda per davant.
Barretina. Barret típic català, fet de llana o estam, en forma de bossa allargada i que es plega sobre el cap de diverses maneres.
Brusa. Peça de vestir femenina, amb mànigues o sense, generalment cordada al davant, que cobreix el tronc.
Camisa. Peça de vestir masculina, amb mànigues, que arribava des del coll fins la cintura i es porta sobre la pell o sobre la samarreta o altra roba interior i es cordada pel davant.
Cosset. Peça de vestir femenina que cobreix el cos o el bust generalment sense mànigues.
Davantal. Peça de drap que serveix per protegir el davant del vestit.
Enagos. Peça de vestir interior, generalment de roba blanca, que porten les dones sota les faldilles.
Espardenya/es. Calçat de sola de cànem trenat i empenya feta amb vetes o roba gruixuda, amb dues vetes que lliguen a la cama.
Faixa. Peça de roba més llarga que ample que serveix per cenyir el cos per la cintura donant-li voltes.
Faldilla. Part exterior del vestit de la dona que va de la cintura a vall.
Llacet. Peça que els homes duen al coll, és equivalent a corbata o corbatí
Mitena. Guant de punt, trenat en forma de xarxa i sense dits que pot arribar fins el colze.
Mitja. Peça de roba que es calça i que pot arribar fins al genoll.
Ret. Element femení que es posa el cap per adornar i/o reculli el cabell.

 EL DICCIONARI DE LES CARAMELLES

Accessoris: les colles de Caramelles compten amb elements diversos per fer les actuacions; el cèrcol, el bastó, la pandereta, el mocador, el trabuc, o el picarol en són alguns.
Ball de bastons: dansaires proveïts de uns pals fets de fusta i que ballant piquen uns pals contra altres pals de manera harmoniosa al so de la música.
Ball de cascavells: ball que acompanya a les Caramelles en què els dansaires porten lligades als turmells unes peça plenes de cascavells i que amb les quals fan diverses danses amb la musica de cascavells.
Ballesta: element plegable i extensible que es fa servir per oferir flors a les persones que han sortit al balcó a veure els caramellaires. Són artefactes de fusta amb els quals llencen una bosseta amb una flor a les finestres i balcons de les cases on es canta. Les persones que ho recullen, agafen la flor i retornen la bossa posant-hi uns diners.
Ballester/ra: qui duu la ballesta.
Bastoners/res: dansaires que fan ball de bastons. És comú que els dansaires bastoners portin cascavells i que els dansaires de cascavells també siguin bastoners, a vegades les dues coses és el mateix.
Cançons de Caramelles: les més habituals són les sardanes, els valsos, i el Goig de les Botifarres. Les cançons van acompanyades de música, cada colla es porta la seva banda musical.
Cantar Caramelles: les colles de cantaires visiten cases i masies de les poblacions davant les quals canten les cançons anomenades Caramelles, habitualment dediquen el dissabte a anar a cantar a les afores de la població i dediquen el diumenge al nucli urbà. Antigament quan sortien a cantar davant les cases, i si en elles hi havia noies per casar els oferien flors. En agraïment rebien ous.
Caramella: instrument musical, instrument de vent semblant a la flauta fet de canya o fusta i de só molt agut.
Caramelles: les caramelles es canten per Pasqua Florida.
Caramelles: les caramelles són cançons populars que canten les colles de caramellaires per Pasqua Florida anant pels carrers i masies d'una població.
Caramelles: les Caramelles en altres llocs tenen altres noms com: Camarelles, Camilleres, Camarleres. Caramatlleres, Camigeres.
Caramelles: Inicialment les caramelles eren una forma de celebrar la resurrecció de Crist que coincideix amb l'arribada de la primavera.
Camillaire/s o caramellaire/s: qui canta Caramelles.
Caramellaires: són colles de gent que canten caramelles per Pasqua.
Cascavell: esfera de metall buida amb una boleta a dins que la fa sonar quan és sacsejada.
Cistelles/cistellons: les Lloques, per a la recapta, duen cistells engalanats amb cintes sent on guarden els donatius.
Colla de Caramelles: agrupació de caramellaires.
Colles: Els caramellaires se agrupen en colles i ballen valsos sardanes i altres musiques.
Danses catalanes: coreografies tradicionals que acompanyen a les cançons.
Dissabte de glòria: és el dissabte de Pasqua, és quan es comença a cantar Caramelles.
Diumenge de Pasqua: és el dia gran de les Caramelles.
Dilluns de Pasqua: en alguns llocs es canten caramelles fins el dilluns de Pasqua.
Dring: és el soroll que fa una cosa feta de vidre o metall al un rebre un cop.
Dringar els cascavells: fer sonar els cascavells.
Esmorzar: a les cases de pagès és costum oferir als caramellaires menjar i beure. A Súria per recordar aquest fet, el diumenge de Pasqua de bon dematí, a la plaça Major s'hi dóna esmorzar i a la plaça Sant Joan, es dóna coca i mistela a tothom.
Galeig, galejar, galejada: soroll del trabuc, disparar el trabuc, disparada de trabucs.
Goig de les Botifarres: són cançons humorístiques en to de burla sobre fets polítics i/o socials.
Lloca-lloques: persona/s encarregada de recaptar diners en agraïment als balls i a les cançons que s'han cantat. Duen un cistell engalanat amb cintes de colors on hi ha flors que seran llençades pels ballesters als balcons de la gent, també hi duen fulls amb la lletra de les cançons que canten, a canvi de fer un donatiu, les Lloques donen la fulla amb la lletra de les cançons.
Trabuc: arma antiga de foc. Avui dia es fa servir com element festiu en determinades festes a molts llocs de Catalunya. No dispara cap projectil, només fa soroll.
Trabucaires: En les festes catalanes, són; una colla que porta trabucs amb els quals de bon dematí desperten a tothom bo i disparant trets a l'aire pels carrers de la vila. Els Trabucaires són un element molt típic de Súria tot i que també existeix en altres poblacions. A Súria els trabucaires és una de les colles de Caramelles amb més prestigi, tenen una llarga tradició i es diuen: El Tro Gros.

 
LES CARAMELLES A SÚRIA
Les Caramelles més grans de Catalunya

 
Súria (Bages), és una de les poblacions de Catalunya amb una tradició de Caramelles més ben arrelada. Amb una població de +/- 6.500 habitants, Súria compte enguany amb 8 colles de Caramelles que apleguen cap a 500 cantaires. 8 colles que en realitat són 6, ja que dues d'elles tenen colla infantil i colla de grans.

Està documentat que: a Súria l'any 1594 el dissabte de Glòria uns grups de joves cantaven unes cançons acompanyades amb balls de cascavells amb l’objectiu de recollir en diners o bé en espècies, ofrenes per a la Mare de Déu del Roser. A banda del ball de cascavells típic de la vila de Súria, Súria ha incorporat els trabucaires i el ball de bastons. Una tradició que es manté viva des de fa uns 400 anys. A partir de 1948 tant les cançons com els programes es fan en català. L'any 1964 van incorporar-se les noies a les colles de caramelles. Avui dia les Caramelles són la festa emblemàtica de la vila i amb una sòlida vocació de continuïtat i evolució.

L'auca de les caramelles
Una auca és una làmina -una mena de pòster- que conté una història explicada amb dibuixos i comentada amb textos que fan rima.

A Súria durant el diumenge de Pasqua Florida l'ajuntament s'instal·la a la Plaça Sant Joan una carpa amb informacions turística pels visitants, en aquesta carpa s'hi pot veure la història de les caramelles a Súria amb un recull de fotografies i gràfics, i també s'hi pot adquirir, a preu simbòlic, l'Auca de les Caramelles que l'ajuntament de Súria posa cada any a disposició dels visitants.

Nit de Caramelles al Pavelló
És tradició a Súria que totes les colles cantin plegades el dissabte de Pasqua a la nit.
La cantada de Caramelles es fa el pavelló municipal d'esports i comença a les 10 de la nit. Després de la presentació de cada colla, totes les colles, una a una ofereixen el seu repertori. Aquesta és una manera còmoda de poder gaudir totes les Caramelles, és gratis i el pavelló sempre omple del tot. La Nit de Caramelles al Pavelló acaba sempre amb d'interpretació del Cant del Poble.

Salats de Súria
Una cosa que passa a Súria i que no tinc constància que es doni a cap altre lloc, és la unió entre les Caramelles i el món casteller.

 
A Súria un dia van decidir que volien fer encara més grans les Caramelles, així que perquè les Caramelles tinguessin més importància, van decidir incorporar-hi un castell. De manera que a Súria amb la intenció d'engrandir la festa de les Caramelles, es van inventar una colla castellera, colla que es diu: Salats de Súria, se'ls pot distingir per color ataronjat de la camisa que duen en les actuacions, d'aquest color ataronjat de la seva camisa ells en diuen; color potassa. Ara, cada any d'ençà de la creació de la colla castellera, durant la Nit de Caramelles al Pavelló, Salats de Súria hi presenta una construcció castellera que complementa les Caramelles.

El Cant del Poble
Les Caramelles de Súria tenen un himne.

L'himne de les Caramelles de Súria és un tema titulat: El Cant del Poble.
El Cant de Poble es canta sempre durant la Nit de Caramelles al Pavelló, i és la última cançó, i amb la qual es posa fi a la festa. Un cop totes les colles han cantat el seu repertori, totes les colles alhora, tos els caramellaires alhora i tot el públic alhora canten plegats; El Cant del Poble.

LA LLETRA DEL CANT DEL POBLE

El Cant del Poble
Glòria, Catalans cantem!
cantem amb l'ànima!
Un crit i una sola veu:
visca la Pàtria!

La nostra terra és redimida!
el gram moment és arribat!
Fora els ultratges! Lluny la mentida!
Ningú ens prendrà la nostra llibertat!

Joia que inflama el cel,
falç i ginesta!
Vola sobre el front l'estel de la senyera!

Tenim les venes per estimar-la;
i en la tempesta del combat,
tenim els braços per defensar-la!
ningú ens prendrà la nostra llibertat!

 
EL COSTUMARI CATALÀ 
Costumari català: el Costumari Català és una sèrie de cinc llibres escrits per Joan Amades.

 
El Costumari Català explica i detalla les festes tradicionals catalanes. Les tradicions i festes estan agrupades seguint el curs de l'any i les estacions. El segon volum del Costumari Català parla de la setmana Santa i la Pasqua, tant en el sentit religiós com en un sentit més festiu. Aquest volum explica les diverses maneres de celebrar la Pasqua en diferents comarques i pobles de Catalunya, també les Caramelles

VIDEO DE LES CARAMELLES
DE SÚRIA ANY 2008
 


LES CARAMELLES
DE SÚRIA 2015
 
 
 
 
 
 
 
COLLES DE CARAMELLES A SÚRIA ANY 2015

Colla del Tro Gros
ACTUACIÓ. Fan cant, galejada de trabuc i ball de cascavells.

És la Colla de Trabucaires. A final del segle XVIII es va afegir a les Caramelles un altre element, els Trabucaires. La seva finalitat era anunciar pels masos l'arribada de les colles. Anys més tard, als trabucaires se'ls va afegir una colla de joves que cantaven i feien ball de cascavells. Vestuari. Per als homes, camisa blanca, armilla, pantaló de vellut marró, espardenyes de vetes i barretina vermella amb ribet negre. Per a les dones, camisa blanca coberta d’un cos i davantal negre, faldilla estampada florejada, mitges blanques, espardenyes i ret de fil negre al cap i als braços.

Colla de La Llanterna
ACTUACIÓ. Fan cant, sardanes, valsos i popurris.
De l’any 1899 ençà, canten sardanes, valsos i popurris. L'estendard és un tret característic de La Llanterna. Vestuari. Camisa blanca i pantalons o faldilles negres, barretina vermella amb ribet verd i corbatí amb els colors de la senyera.

Agrupació Sardanista Grans
ACTUACIÓ. Fan cants, danses i ball de bastons.
Agrupació Sardanista Infantil
ACTUACIÓ. Fan cants, danses i ball de bastons.

Foment Cultural
Tenen colla infantil i juvenil.
ACTUACIÓ JUVENIL. Cants, danses, orquestra i ballesta.
ACTUACIÓ INFANTIL. Cants, danses.
Daten de l’any 1972. Actualment hi ha colles de grans i de petits. El Goig de les Botifarres i la ballesta formem part del seu repertori.

Colla Altatxu
ACTUACIÓ. Fan cants, ball de bastons i ball de mosses i fadrins.
El moviment alternatiu de Súria va optar l'any 2001 per participar a les Caramelles, de forma que, els alternatius suriencs van decidir crear la seva pròpia colla de Caramelles, colla que es diu Altatxu. L'any de creació fou el 2001 i en els primers anys només interpretaven un ball de bastons i una cançó. Ara també fan el ball de Mosses i fadrins. Vestuari. Camisa o jersei vermell, espardenyes, pantalons negres per als nois i faldilla per a les noies.

Coral Sòrissons
ACTUACIÓ. Cant coral.
Súria antigament es deia Sòrisa. Sòrissons es la contracció de SÒRISA i SONS.
La Coral Sòrissons forma part de l’Escola Municipal de Música de Súria. És la colla més recent. 

No hay comentarios: