VALLS CAP DE SETMANA DE CALÇOTS

Manresa, 21 gener 2009.

VALLS: TERRA DE CALÇOTS.
On Sunday January 25th the city of Valls (Tarragona area) is hosting a new edition of la calçotada; the feast of calçots. In fact el calçot is one of the best known highlights associated with the town of Valls along with els castells.
Calçot: scallion-like onion that is cooked over an open fire and that attracts many visitors during the calçots season which runs thru winter months. Sweet and tender after cooking, the center of the calçot is dipped in a spicy sauce and lowered into the opened mouths. By the way, Valls does not end with calçots or castells, there you can find a dessert known as petonets; made from crunchy hazelnuts bathed in chocolate, as well as enxenetes; a kind of biscuit made of hazelnuts.

Valls; Alt camp. 25 de gener la gran festa de la calçotada.
A Valls, Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació; per això Valls és coneguda com la capital del calçot. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, atrau cada temporada multituts de gent entre els mesos de novembre a abril, i és una de les festes típiques de Catalunya. La festa calçotaire comptarà amb un programa d’actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots, i degustacions.

No hay comentarios: