ACTUACIÓ DE TIRALLONGUES A FRANÇA


Manresa, 10 juliol 2010.

Les castellers et les bandes ont lancé le côté festif et grand public de la féria, samedi après-midi. Sous un soleil de plomb, l’ambiance est allée crescendo, toujours plus haut, à l’exemple des castellers. Les castellers représentent avec les gegants la page tradition de la féria et c’est la 14 édition de ces ouvrages de haute voltige portes par trois colles, deux de Catalogne et une de France. Les Tirallongues de Manresa, les salats de Súria, et les castellers du Riberal. Les castellers illustrent les tours de guet des châteaux de moyen âge, d’on le nom castells (châteaux) donne a ces monuments humains qui demandent force, précision et sûreté. La tradition s’était effondrée en Catalogne, avant d’être relevée dans les années 1950. En France, les castellers du Riberal dressent fièrement des tours depuis 1997. La préparation des castellers, la manière dont ils s’entourent tous les reins d’une large faixa noire qui maintiendra fermement leur dos et évitera la gêne des vêtements, est déjà en soi un moment du spectacle. A côté les tambourins et les gralles se mettent a l’unisson, et se préparant à accompagner l’édification des tours. Une fois constitué le pinya qui forme la baser de le tour, les castellers s’élèvent prestement, escaladant de leurs pieds nus les dos tendus de leurs supports. A chaque étage de l’édifice, on retient un instant son souffle, surtout quand un enfant, casque de protection sur tête, pose enfin les pieds sur les épaules d’un casteller qui lui empoigne les jambes. Les prouesses de ses enfants qui ne connaissent pas le vertige sont vivement applaudies du public. Les castellers élèvent le sens de équilibre au rang d’un art, et portent l’adresse à son plus haut niveau.


ACTUACIÓ DE LES COLLES CASTELLERES DEL BAGES A FRANÇA


Millas, França; pels Europeus. Millars, Catalunya Nord pel pancatalanisme. En aquesta localitat propera a Perpignan és on dissabte passat dia 7 d'aogost va actuar Tirallongues en motiu de la féria de Millas. L'actuació va comptar amb altres dues colles; els castellers del Riberal i els Salats de Súria.
En començar l'actuació es va anunciar per megafonia i en català, que l'actuació començaria en silenci per la mort de no sé qui, i els pilars d'inici es van fer sense música de gralles. Tirallongues tenia més efectius a plaça que les altres dues colles, encara que tampoc n'hi havia de sobres, tot i així Tirallongues va tornar a casa amb un tres de set i un pilar de cinc descarregats. Tant Salats com Riberal van fer actuació de sis. En la tanda final de pilars els del Riberal van intentar un vano de quatre que no van aconseguir perquè dels tres pilars només en van carregar dos i l'altre pilar el van desmuntar. Un cop acabada l'actuació els organitzadors de la féria van entregar un record a cada cap de colla.
Estadística, Millas 7 agost.
Riberal: p4 + 5de6 + 4de6a + 3de6 + v4-id.
Salats: p4 + 3de6 + 3de6a + T/6 + p4s.
Tirallongues: p4 + 3de7 + 4de6a + 5de6 + p5.

Nova actuació de Tirallongues.
DISSABTE tarda, 21 agost actuació a Barcelona.



FOTOS ACTUACIÓ CASTELLERA DE MILLAS







FOTOS SALATS DE SÚRIA A MILLAS







ENTREGA DE RECORDS

Foto: d'esquerra a dreta. Cap de colla de Tirallongues, representant de la féria, cap de colla de Riberal, representat del Consell, i cap de colla de Salats.

4 comentarios:

ABEL dijo...

Una bona actuació, amb molt bona gent com amfitrions, companyia de Tirallongues, i un gran ambient festiu.

Per repetir-ho!

Àngel dijo...

Abel, merci per la visita.

Anónimo dijo...

Àngel, m'agraden molt les fotosss potser te'n robo alguna pel blog... jeje!!!

Carmeta

Àngel dijo...

D'acord.