ÈXIT A LA FIRA CASTELLERA AMB TIRALLONGUES CAPGROSSOS I SAGALS


Manresa, 1 juny 2009.
.
Felicitats a Capgrossos per l'impresionat actuació a Manresa.
2 castells de 8 i un pilar de 6 és un bon record
que heu deixat a Manresa.

L'ACUACIÓ MINUT A MINUT


00:00 hores 31 de maig: Dia d'actuació castellera a Manresa amb els Capgrossos de Mataró, els Sagals d'Osona i els Tirallongues de Manresa.


10:55. Arriba una moto a la Plaça Sant Domènec, els ocupants es treuen el casc i apareixen els dos primer Capgrossos que arriben a Manresa.


11:00. Una paralleta Tirallonga agafadets de la mà arriba a la plaça, com que encara era d'ora decideixen anar a rondar per la fira.


11.10. Altres Capgrossos en grupets de tres o quatre van fent aparició a plaça


11:25. Tres autocars s'aturen davant la Plaça Sant Domènec, comencen a sortir Capgrossos, Capgrossos i més Capgrossos. Tres autocars de Capgrossos a Manresa i encara un Capgròs que passa pel meu costat em diu que avui n'han vingut pocs. L'expedició mataronina ha arribat a Manresa.

11:35. Els primers Sagals arriben a plaça.


11:43. Invasió de Sagals a la plaça, arriben de cop.


11:45. Tirallongues arriba a plaça, ja fa més de 15 minuts que els Capgrossos hi són i uns 10 ben bé els primers Sagals.


11:48. A la plaça hi ha un inflable, no a passat desapercebut per la canalla castellera que ja hi fa cua per pujar-hi.


12:08. Comença l'actuació a la Plaça Sant Domènec amb els típics pilars simultanis.


12:08. Capgrossos comença a muntar la pinya del pilar, Sagals en segon lloc, i Tirallongues més endarrerits.


12:10. Capgrossos carregen en primer lloc el pilar girant el tronc cap als costats saludant al públic, Sagals fa dos pilars simultanis, un d'ells aixecat per sota??, Tirallongues intenta fer un pilar de 4 que no s'arriba a carregar i es queda amb intent desmuntat.


12:15. Les tres colles enfilen en cercavila Passeig enllà cap a Crist rei, lloc real de l'actuació, amb les gralles de Tirallongues al cap davant seguides per la colla, amb capgrossos al mig i Sagals tancant la rua castellera.


12:20. A mitja cercavila em troba uns quants Moixiganguers que com que no tenien actuació van decidir anar a Manresa a veure castells.


12:25. Tota l'expedició castellera ha arribat a lloc.


12:25. En arribar a Crist rei els capgrossos ja tenien muntada de paradeta de productes propis, cosa que fa pensar que ja estava muntada de fa estona.


12:25. Com que de calor en feia prou bona part de castellers estaven refugiats sota les voltes de l'església de Crist rei on hi havia un lloc prou fresc.

12:40. Sagals comença muntar la pinya del 5 de 7.


12:42. Sonen les gralles i castell cap a munt puja amb facilitat fins a dosos, aquí l'enxaneta té algun problema per acabar d'arribar a dalt, problema que no va més enllà carregant-se el castell, el van descarregar sense cap incident.

12:50. Tirallongues forma la pinya del tres de set.


12:52. Tirallongues desfà la pinya del tres de set,


12:53. Tirallongues torna a forma la pinya del tres de set, sonen les gralles el castell va endavant puja sense dificultats carregant-se bé i un nou tres de set Tirallonga descarregat.


12:53. Apareix a plaça alcalde de Manresa i es posa a xerrar amb un Capgròs.


13:00. Capgrossos ha canviat de lloc la parada ara s'han situat sota l'ombra d'un arbre.


13:00. Capgrossos comença a muntar la pinya del 4 de 8.


13:05. Capgrossos sobrats de forces descarreguen el 4 de 8 perfectament. El tercer d'any, diuen que van fer el primer a Vilassar de Mar el segon a Mollerussa i ara el tercer a Manresa.


13:09. Sagals comença muntar la pinya d'un tres de set aixecat per sota.


13:14. Tres de set aixecat per sota de Sagals descarregat.


13:15. Un Capgròs m'informa que diumenge vinent tenen la seva diada amb els Minyons de Terrassa i els Marrecs de Salt.


13:25. Tirallongues munta pinya pel quatre de set amb agulla, tot és correcta sonen les gralles intent bo i cap a munt, no es veu cap dificultat en la pujada de la gent al tronc tampoc en el pom de dalt, es corona el quatre de set bé. En la baixada es produeix certa tremolor que és ben controlada per la gent del tronc, un cop desfet el tronc queda el pilar perfectament plantat, pilar que es descarrega a la perfecció.


13:30. Primer quatre de set amb agulla descarregat enguany per Tirallongues, mostres d'alegria a Tirallongues per la feina ben feta.


13:33. Capgrossos prepara la pinya pel tres de vuit. Sonen les gralles castell amunt carregat descarregat i res més a dir; són els Capgrossos!


13.45. Sagals organitza pinya pel 4 de set amb agulla.


13:46. Sagals no ho veu clar i desmunta la pinya.


13:47. Sagals torna a fer pinya i cap a munt, ara si, Sagals carrega i descarrega el quatre de set amb agulla.


14:00. Tirallongues organitza pinya pel quatre de set.


14:05. Tirallongues descarregar el quatre de set, eufòria a la colla.


14:06. Em trobo un Margener a la plaça, i entre altres coses, m'explica que aquest diumenge estan de festa però que la setmana vinent van a Barcelona on actuaran amb els Castellers de Barcelona. Aquest Margener va col·laborar en la pinya de Tirallongues, per tant Gràcies! Agraïment igualment extensible a qualssevol altre persona aliena a Tirallongues que hagi col·laborat a les pinyes.


14:07. Capgrossos crida a la gent a formar pinya per la torre de set.


14.10. Torre de set de Capgrossos a munt.


14:14. En aquest moments la torre de set de capgrossos ja està descarregada.


14:15. L'actuació s'acosta a la fi i és la tanda de pilars.


14:20. - EL MOMENT ÀLGID DEL DIA - Els Capgrossos de Mataró descarreguen el pilar de 6. Eufòria a Capgrossos, es posen a cantar: Si Si Si els capgrossos són aquí. Segons castellers capgrossos, és el primer pilar de 6 de l'any. Com que el pilar de Capgrossos era de 6 el van fer en solitari, el pilar estava tant parat que ningú pensava que no es descarregaria. En començar pujar el pilar es va produir un silenci impressionant a tota la plaça, no és que ningú el demanés, simplement es va produir de manera espontània.


14.25. Tirallongues i Sagals van fer els pilar simultanis, Sagals un vano de 5 i Tirallongues opta pel pilar de 5.


14.28. Vano de Sagals descarregat i pilar de cinc de Tirallongues girant el tronc esquerra dreta i saludant al públic descarregat.


14:28. En aquest noment l'actuació castellera ha acabat.


14:28 Les gralles de Tirallongues interpreten l'himne de la colla, himne que és cantat per tots els Tirallongues, mentres s'estava cantant l'himne una senyora que passava pel lloc em pregunta: Per què canten els Tirallongues? Perquè s'han descarregat tres castells de set, senyora. Un cop acabat l'himne, el cap de colla amb veu alta i enèrgica, felicita als Tirallongues amb paraules que no és adient reproduir-les aquí però, que qualssevol casteller/era, sigui d'on sigui, que la seva colla hagi viscut una bona diada castellera se les pot imaginar.


14.32. Alguns castellers/res que s'han estrenat en algun castell o en noves posicions acaben pels aires mantejats, tant de Tirallongues com de Sagals.


14:33. Les notes de les gralles de Tirallongues i de Sagals interpretant la polca de l'ors, peça predilecta de molta canalla (i no tant canalla) han posat punt i final a una gran jornada castellera: Jornada perfecta pels Sagals, jornada perfecta per Tirallongues i excel·lent pels Capgrossos.



Foto: 4 de 7 amb agulla Tirallongues.

Foto: Pilar de 6 dels Capgrossos.

Foto: Sagals.

Foto: Tirallongues.
RESUM

Tirallongues: p4id 3d7d 4d7agulla-d 4d7d p5d.

Capgrossos: p4d 4d8d 3d8d torre de 7d p5d.

Sagals: 2p4d 5d7 3d7 psd 4d6agulla-d vde5d


ANAR A INICI

3 comentarios:

Anónimo dijo...

Correcció: el primer 4 de 8 de la temporada capgrossa va ser a Vilassar de Dalt, no a Vilassar de Mar.

salats dijo...

Felicitats Tirallongues per la bona actuació !!!

I felicitats especialment al Cap de Colla.

Salut i bons castells.

Anónimo dijo...

A/A TIRALLONGUES DE MANRESA,
Sòc el Margener que va estar a la vostra actuació de diumenge. Com ja vaig fer amb part de la colla diumenge amb persona, aprofito per felicitar ara a tota la colla per la gran actuació de diumenge i en especial pel 4de7 amb agulla.
Moltes felicitats, endavant i a seguir creixent. Ens veiem per les places,

Traga