GRAN AMBIENT A PLAÇA I BON DEBUT DELS CASTALLERS DE SOLSONA



Manresa 20 juny 2011.

Els castellers de Solsona estrenen camisa groga, color oficial de la camisa de la colla solsonina. Per aquesta gran ocasió, els Castellers de Solsona han comptat amb la companyia de dues colles: els Salats de Súria i els Margeners de Guissona.

ANAR A INICI




SOLSONA LA CAPITAL DEL SOLSONÈS


La ciutat de Solsona esta situada a uns 110 km al nord de Barcelona, a uns 45 km de Manresa i ronda els 10.000 habitants. Solsona es troba situada en l'àrea de les comarques de la Catalunya central en la zona geogràfica del prepirineu sent la capital de la comarca del Solsonès. La comarca del Solsonès té 15 municipis, pertany a la demarcació de Lleida i té límits amb 6 comarques, seguint el sentit de les agulles del rellotge són: el Berguedà, el Bages, l'Anoia, la Segarra, la Noguera, l'Alt Urgell. El Solsonès hi ha 2 pantans al cantó del riu Cardener, el Pantà de Sant Ponç i el Pantà de la Llosa del Cavall, tots dos van a parar a aquest riu, la comarca també compte amb moltes i molt bones fonts naturals d'aigua.

Si hi ha una cosa que ha fet que gent d'arreu sàpiga que hi ha un lloc que es diu Solsona, és el seu tradicional carnaval. Carnaval que tots els anys atrau a molts visitants, alguns habituals de sempre i d'altres de nous, i famós degut a que uns ecologistes analfabets un dia van confondre un ninot en forma de ruc amb un ruc de debò. D'avui en endavant però, a més del Carnaval, hi heurà un altre raó perquè Solsona sigui encara més coneguda, una Colla castellera. Solsona ja té oficialment colla castellera: els Castellers de Solsona. El fet de haver-hi colla castellera Solsona, a hores d'ara, ja ha fet que hi hagi forasters autèntics entusiastes de Solsona.






DEBUT OFICIAL DELS CASTELLERS DE SOLSONA

Tothom té alguna data que per algun motiu o altre es recorda més fàcilment que d'altres. La data que de ben segur els castellers de Solsona recordaran força temps amb facilitat i sense haver de rumiar gaire serà el 18 de juny de 2011.
El 18 de juny d'enguany ha estat la data triada pels castellers de Solsona per presentar-se oficialment. L'història dels castellers de Solsona ronda als 8 mesos de vida, aquest és el temps que la colla castellera de Solsona ha dedicat a preparar-se pel gran dia, el dia del seu debut, o com diuen ells, el bateig de la colla. Durant aquest període de temps la colla solsonina a més posar-se en forma en els assajos també ha anat a algunes diades castelleres, com per exemple, a les Festes Decennals 2011 de Valls del gener passat, o a Súria, on convidats per la colla local, els solsonins hi van descarregar el seu primer castell, un 4 de 6.
A Vilafranca afirmen que l'actuació que van fer els verds la setmana passada a Berga per la Patum ha estat la millor que s'ha fet mai a les comarques de la Catalunya central. D'acord, si ells ho diuen ho deuen saber, no ho dubto pas. Però, si interessant va ser veure l'actuació dels verds a Berga la setmana passada, en un altre nivell, també ha estat igual d'interessant veure la gran actuació d'aquest cap de setmana a Solsona, també a la Catalunya central, en motiu de la presentació de la colla local, els Castellers de Solsona.

- L'INICI
Els Castellers de Solsona han entrat a plaça en cercavila amb els grallers d'Oliana al capdavant obrint pas, Salats i Margeners ja hi eren. Els pilars d'inici s'han fet simultàniament, Salats a l'esquerra, Solsona al mig i Margeners a la dreta. Solsona ha fet al pilar de cara a l'ajuntament i després l'ha girat saludant al públic, Salats i Margeners l'han fet cara a cara.
- LES RONDES
Solsona ha encetat l'actuació descarregant en primera ronda un 4 de 6. En segona posició ha actuat Saltats, aquí s'ha vist el primer castell de 7 del dia. Salats ha començat amb un intent de 4 de 7, una castellera s'ha quedat un moment encallada a la pujada possiblement no trobant suport per aguantar-se, finalment s'ha refet i ha pujat, el castell s'ha descarregat be. En tercera posició quedaven els Margeners, aquests han començat forts encarant el 5 de 7 que han descarregat sense suar.
La segona ronda ha portat el silenci absolut a la plaça. Els Margeners sobrats d'ambició han enlairat mica en mica el 3 de 7 per sota que han descarregat, abans però, els solsonins havien iniciat ronda descarregant el 3 de 6 i Salats el 3 de 7, Aquest castell de Salats si que ha pujat sense entrebancs.
En la tercera ronda els solsonins s'han ficat el públic a la butxaca girant l'agulla del 4 de 6 que han descarregat. Un cop descarregat aquest castell, els Castellers de Solsona s'han posat a cantar: ja som castellers, castellers, castellers... l'eufòria era total.

En tercera ronda Salats ha intentat el 4 de 6 amb agulla que han desmuntat. Tot seguit Margeners amb el 4 de7 amb agulla descarregat ha acabat les seves rondes, ara en torn de repetició Salats hi ha tornat amb 4 de 6 amb agulla que si ha descarregat.
- PILARS DE COMIAT
En aquest apartat tots els pilars s'han fet a l'hora: p4 per Salats, p5 per Margeners i 3 p4 simultanis per Solsona. Per acabar la jornada castellera, les tres colles han fet un castell de germanor, han descarregat un 7 de 6.
A continuació hi ha hagut cants inintel·ligibles de olele olala no sé què ... entre mig una guerra d'aigua. Per cert, gràcies a la protectora salada de l'aigua. Merci, tu.

FITXA TÈCNICA DEL BATEIG

Colla debutant: Castellers de Solsona.
Localitat: Solsona.
Lloc: plaça de l'Ajuntament.
Comarca: el Solsonès.
Data: dissabte 18 de juny de 2011.
Hora d'inici anunciada: 18:30.
Climatologia: sol, dia serè amb rafegues de vent.
Temperatura: correcta per fer l'actuació amb comoditat.
Ambient a plaça: de lo millor que es pot veure, adient a l'ocasió.
Padrins: Salats i Margeners.
Camisa: de color groc.
Escut: de color negre sobre fons de rajos de sol de color groc i negre representant una aleta i el sol.
Samarreta de colla: dues versions, una de color groc i altre de color negre amb i sense mànigues amb un sol al davant i logo de Castellers de Solsona a l'esquena.
Incidències: res a destacar.

- BALANÇ D'ACTUACIÓ: bona per Salats i Solsona. Molt bona per Margeners.

Castellers de Solsona: s'han estrenat amb èxit, han fet actuació de tres rondes descarregades i pilars. Debut superat. Amb els Margeners de Guissona al costat no descarto pas veure castells de 7 de color groc l'any vinent a Solsona.
Salats: ben encaminats. han descarregat 2 castells de 7 a fora de casa.
Margeners: en plena forma. Gamma alta de set descarregada. Tot apunta que aviat aniran cap objectius més ambiciosos.
- RESUM. Enorme alegria a Castellers de Solsona. Bon debut. Plaça plena de gom a gom. Bon ambient entre colles. Bona diada castellera. Gran festa castellera.

VIDEOS DEBUT BATEIG DELS CASTELLERS DE SOLSONA


No hay comentarios: