DICCIONARI DE LA FESTA DE LA MISTERIOSA LLUM

Manresa, 20 febrer 2012.

La festa de la Misteriosa Llum té l'origen en la manca d'aigua que hi havia en aquell temps i en la voluntat de la població per acabar la sequera que patien duent aigua d'allà on n'hi havia.

.

21 DE FEBRER. Festa de la misteriosa Llum.
PERE III. Pere III va ser el rei que va donar permís als prohoms de Manresa per construir una sèquia per dur aigua des de el riu Llobregat fins a Manresa.
PROHOMS. En paraules d'avui dia serien: els regidors de l'ajuntament.
GUILLEM CATÀ. mestre d'obres. En paraules d'avui dia seria, arquitecte. Guillem Catà va ser l'arquitecte de la sèquia.
LA SÈQUIA. Canal que porta aigua des de el riu Llobregat fins a Manresa. Té un recorregut de 26 km, comença a sota el castell de Balsareny en un punt on en diuen la resclosa dels manresans, passa per Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages i acaba a Manresa.
GALCERAN SACOSTA, bisbe de Vic. Aquest és el responsable dels fets que avui dia es recorden. Aquest bisbe va sabotejar la construcció de la sèquia, va fer tot el què va poder per evitar-ne la construcció perquè la sèquia passava per les seves terres i ell no ho volia. La sèquia es va començar construir i per aturar-ne les obres, el bisbe es va aliar amb el duc de Cardona. Amb els soldats del duc de Cardona feia aturar la construcció de la sèquia. Era tanta la tossuderia del bisbe perquè no es fes la sèquia que fins i tot es va barallar amb el rei Pere III.
LA LLUM. El dia 21 de febrer de l'any 1345; es diu que: es va veure una llum que venia de la muntanya de Montserrat i entrava per una finestra de l'església del Carme. Aquest fet, el bisbe el va interpretar com un senyal de déu perquè es fes la sèquia. AIXÒ és el què avui dia, cada 21 de febrer es recorda, la llum que va fer baixar del burro al bisbe de Vic.
MISTERI DE LA LLUM. Escenificació dels fets ocorreguts a Manresa l'any 1345.
FIRA DE L'AIXADA. Fira ambientada en el segle XIV i en la qual es recrea teatralment la situació d'aquella època amb l'enfrontament entre el bisbe de Vic i el rei Pere III.
TRANSÈQUIA. És la unió de les paraules Trans i sèquia i és un not propietat de Jove Cambra Internacional de Manresa.
LA TRANSÈQUIA. És un recorregut paral·lel a la sèquia que Jove Cambra Internacional organitzar cada any, i és l'últim acte de la festa de la Llum. El recorregut és festiu, no competitiu, és una festa familiar que tant es fa a peu com en bici o en cavall. La transèquia és molt popular, cada any més de 5.000 participants fan aquest recorregut.

No hay comentarios: