4 CASTELLS DE 7 DESCARREGATS A LA DIADA DE SALATS

Manresa, 18 octubre 2010.


Súria: 16 d'octubre, dissabte a les 5 de la tarda, horari típicament taurí i gens casteller. Aquesta ha estat l'hora triada pels castellers de Súria per encetar la tercera diada de Salats. Poc abans de les 5 de la tarda seia en un banc al portal de Cardona i en un moment donat passa una colla de gent, un es para i en diu; hola, tot el grup duia una faixa sota el braç anant vestits de carrer, al veure la faixa pregunto: qui sou vosaltres? i em contesta: som castellers d'Altafulla que hem vingut ajudar als Salats. La colla suriènca ha estat acompanyada enguany en la seva diada per la colla Global de Salou i pels Margeners de Guissona. Que els Margeners fossin a plaça ja era garantia de veure castells de 7. Margeners és l'única colla de les tres que d'entrada es podia donar per fet que sortiria de plaça amb castells de 7. En quan a la Global, aquesta colla ha repetit a la diada de Salats ja que també hi era l'any passat. En la diada de l'any passat la Global era una colla que acabava de néixer.

Un cop les colles a plaça i el personal enfaixat, el president salat anuncia per megafonia l'inici de l'actuació castellera amb un pilar de cada colla davant l'església del Roser. Els pilars es fan simultanis, Salats i Margeners descarreguen un p4 i la Global carrega un p4. I a continuació comença l'actuació castellera.

PRIMERA RONDA
Salats enceta la diada castellera amb un intent de 4 de 7, castell que desmunten tenint l'acotxador a dosos. La Global intenta un 3 de 6 que desmunten. Aquí Salats recupera ronda i torna amb el 4 de 7 que aquesta vegada descarreguen. A continuació la Global torna a intentar el 3 de 6 i de nou el tornen a desmuntar. Per acabar la primera ronda Margeners intenta el 3 de 7 amb agulla castell que descarreguen prou bé. Aquest 3 amb agulla ha estat el primer que han descarregat aquest any segons fonts margeneres.

SEGONA RONDA
De nou Salats primers, en aquest cas s'ha vist un castell d'aquells poc freqüents, concretament Salats ha dut a plaça un 9 de 6, castell que han descarregat bé de sobres. En quan al 9 de 6; al què té de bo aquest castell és que ha permès pujar a molta gent, i això, en una actuació d'acabament de temporada es pot considerar com un premi per a molta gent que ha pencat tota la temporada; per tant felicitats! La Global en segona ronda ha anat per la torre de 6, torre que han desmuntat. I seguint la dinàmica de l'actuació, Margeners ha tancat ronda descarregant un 5 de 7.

TERCERA RONDA
Salats ha tancat rondes amb un 5 de 6, castell que no els da donat cap dificultat. En el torn de la Global han intentat un 3 de 6 amb agulla que han desmuntat. Margeners acabava rondes amb un 4 de 7, castell que els ha donat problemes havent de desmuntar el peu i refer-lo, un cop quadrat bé el castell, sonen gralles i cap amunt, el castell l'han carregat bé però en la descarregada han suat força, però l'han descarregat, i els ha costat més aquest 4 que no pas el 3 amb agulla.

PILARS I FINAL D'ACTUACIÓ
En aquest apartat hi ha hagut força feina.
Primer: Salats ha intentat un p5 que han desmuntat. Segon: La Global ha intentat un p4s que han carregat. Tercer. Margeners descarrega el vano de 5. Quart: Salats hi torna amb el p5 i el descarreguen. Cinquè: Salats i la Global fan pilars simultanis, Salats descarrega tres p4 i la Global un p4.
Un cop acabava l'actuació és el moment d'entrega de records i d'agraïments. El President salat entrega una estatueta de salt a cada colla i el cap de colla salat felicita a la seva gent per l'actuació i agraeix als membres d'altes colles presents a plaça la seva col·laboració, entre els col·laboradors que tenia Salats hi havia l'ex cap de colla de Minyons. Tot seguit es fa la foto de la diada amb les tres colles juntes.

RESUM

La Global: actuació deficient, només ha descarregat un pilar de 4. L'any passat eren pocs i aquest any no eren pas més. Fa la sensació que a Salou van muntar un colla castellera començant la casa per la teulada, sortir a plaça sense tenir gent. Clarament, amb el nivell que té Salou encara heuria de ser una colla en fase de proves, no està en condicions de sortir a plaça i estan a anys llum de Salats.
Margeners: al què s'espera d'una colla a plaça, solvència total.
Salats: bona actuació de diada amb un 4 de 7 descarregat a més d'un p5 davant d'una plaça plena de gent.


Foto: 5 de 7 de Margeners.


ANAR A INICI

1 comentario:

Anónimo dijo...

Suria s 1 poble viu, i s fan mil activitats, i qan 1actuació depen d la colla, a tots ns agrada q lorari ens vagi b. L disabte no ia basquet, ni futbol, ni ballet, ni assajos de teatre, dances, ...
A+, lorari va permetre q amics i curiosos daltres colles no s perdesin l'actuasio, axi q km sas, iavia castellers del Poble sec, d'Altafulla i de Minyons q ns van vole acompanya en akest dia.
Tb vui dir k l 9d6 no s cap premi x ningú, sino x tota la colla, pk junts hem acnseguit plantera-lo, assajar-lo, intentarlo i descarregarlo km vem fer. No s + importan l k puja!! i sino digali a ls 18 croses. X fe aket kstell s necesita mlta gen i no no+ a plaça (k sas k ls altres colles tajudaran) sino tb a assaig, on has de fer les proves necesaries. En definitiva, k l 9 s un gran regal x a tothom, pk ia una gran feina al darrere, k tots em vist gratificada en el moment de la descarregada.
Trobo de mal gust q es digui k la global va fe una actuacio deficient, k auria d se colla n fase d probes, ... i ncara trobo pitjo k s comparin dues colles.
Buenu, d tots maneres merci x dedicarnos unes linies i pel vidio.
i staria wai k t fesis un picasa i posesis les fotos! jeje

Coyoltzin