ELS MATA-RUCS VOLEN FER CASTELLS


Manresa, 20 gener 2011.

Mataruc: solsoní, solsonina, habitant de Solsona. Aquesta paraula a Solsona és un mot amistós. Ho és tant que fins i tot hi ha una comparsa de carnaval que se'n diu, a més de tenir-ne un himne. Himne que comença dient: A Solsona bona gent, A Solsona bona gent si no haguessin mort el ruc... però bé, aquest tema ja vindrà quan toqui.

Un fet que enguany omplirà pàgines de premsa serà la aparició de una nova colla en el panorama casteller, concretament a la ciutat de Solsona i és que els matarucs volen posar-se la faixa. Si finalment el viatge cap a Itaca de la colla de Solsona no naufraga i arriba a port, la colla castellera de Solsona serà la primera que es crea després de la declaració per l'UNESCO dels castells com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat, encara que aquest fet no hi tindria res a veure, ja que la intenció de crear colla castellera a Solsona vindria per una altre banda.

La colla castellera de Solsona en aquest moment està en avançat procés de formació. A final de 2010 la colla solsonina va dur dut a terme una assemblea on van escollit a un cap de colla i deixant per a més endavant la elecció del nom de la colla i el color de la camisa. A hores d'ara la colla solsonina ve fent assajos setmanals ja des de finals de 2010, algun dels quals amb la col·laboració tècnica d'altres colles, principalment les més properes a Solsona. Recentment en una nova assemblea han decidit triar el groc com a color per la seva camisa. La colla de Solsona a hores d'ara es fan dir: Castellers de Solsona; ja es veurà si aquest nom és definitiu.

Encara que oficialment la raó de fer la colla és castellera, hi ha una versió no tant oficial que apunta cap una altre banda. Hi ha qui està explicant que: els castells són una cosa catalana i a Solsona som molt catalans, per tant, a Solsona hi ha d'haver una colla castellera per ser els castells un fet català. Segons aquesta versió la creació de la colla de Solsona no seria pas per afició als castells sinó per una raó identitaria. Que la raó real sigui una o altre depèn de a qui preguntis.

Encara que no sembla pas imminent la seva sortida a plaça en presentació oficial és prou probable que sigui més aviat que tard, i en qualssevol cas, ha d'estar llesta com a molt enllà per la Festa Major de Solsona 2011, el mes de setembre, oi més tenint en compte que a hores d'ara ells diuen tenir a més de cent membres a la seva colla. Per exemple; en comparació amb la colla Salats de Súria: des de que es va parlar públicament de la colla Salats de Súria fins que va sortir oficialment a plaça no hi va pas haver un espai més ampli de temps i ara ja fan castells de set cada temporada. Encara que cada colla és cada colla i per a tant és un cas diferent, no és pas descartable que per la següent Festa Major local la colla de Solsona faci una bona actuació a casa. A més a més, la colla castellera de Solsona anirà a Festes Decennals de la Mare de déu de la Candela a Valls el dia 30 de gener i encara que no és pas raonable que hi facin actuació com les altres colles si que els servira per donar-se a conèixer i fer les primeres passes a plaça i això ja pot ser un punt fort d'arrancada per la colla.

ANAR A INICI

No hay comentarios: