NADALES PESSEBRE VIVENT I PASTORETS

Manresa. 10 desembre 2008.

Les activitas nadelenques tradicionals arriben a moltes poblacions de Catalunya.
La geografia catalana està plena llocs on es fan activitats i representacions de temàtica nadalenca, unes força conegudes i d'altres no tant, però en tot cas, activitats que atrauen a molta gent; des de cantades de nadales, el tradicional concert de Sant Esteve al palau de la Música catalana al 26 de desembre, Pessebres vivents, caga tió, pastorets, fires de nadal, curses de Sant Silvestre, o l'home del nassos del dia 31 de desembre i que no tothom veu... tot i tenir tants nassos com dies té l'any.
I si es parla de tradició nadalenca i catalana, n'hi ha dues que predominen, una son els -PASTORETS- i gràcies a Josep Maria Folch i Torres, en Lluquet i en Rovelló diverteixen a molta gent. Encara que de PASTORESTS n'hi ha diverses versions com per exemple d'en Pitarra, és la versió de Folch i Torres la més coneguda.

ALGUNS DE ELS MOLTS LLOCS QUE FAN PASTORETS:
l'Ametlla de Merola- Berga- Balsareny- Centelles- Cervera- Figueres- Girona- Igualada- Lleida- Manresa- Olot- Palafrugell- Ripoll- Sitges- Súria- Torrelló- Tremp- Valls- Vilanova i la Geltrú.

ELS PASTORETS DE CALAF

Representacions:
25 desembre: 19:00 hores.
28 desembre: 17:30 hores.







La segona tradició destacada és els PESEBRES VIVENTS: Els pessebres vivents solen implicar a molta gent, sovint centenars, generalment bona part de la gent del poble. El què fa interessants els pessebres vivents és que traslladen a l'espectador a un altre temps amb escenografia i decorats en paratges naturals, exemples en son: Castell d'Aro, al Baix Empordà, Sant Fost de Campsentelles, al Vallès oriental. Corbera, al Baix Llobregat i el millor de tots: Torres de Fals, el pessebre vivent del Bages.

TORRES DE FALS PESEBRE VIVENT DEL BAGES
Representacions:
Desembre: 21-26-28 a les 18:30 hores.
Gener: 1-4-6-11 a les 18:30 hores.

QUADRES DEL PESSEBRE VIVENT DEL BAGES
Escenes de benvinguda. Presentació. Anunciació de la verge. Edicte d'empadronament. Camí de Betlem. Casa de Joan Baptista. La cova del naixement. Anunci als pastors. La balma del majoral. Els Rabadans. Vivent al ras. Pouant l'aigua. La cleda. Els artesans. Els mags d'orient. Orgia d'Herodes. Fugida a Egipte. Matança dels innocents. Representació al temple. Mercaders del temple. La fusteria de Natzaret. Vida de poble.

DIRECCIÓ:
TEXT: Bíblic.
Guió musical: Josep Fosas i Antoni Arnau.
Muntatge musical: Lluís Gavaldà.
Coordinació: Josep Codina.
Coordinació general: Francesc Parcerisas.
Organitzadors: Fals associació cultural recreativa.

La Generalitat de Catalunya va concedir el premi nacional de cultura de l'any 1992 al pessebre vivent de les Torrs de Fals; pessebre vivent del Bages.

TORRES DE FALS PESEBRE VIVENT DEL BAGES COM ARRIBAR-HI.
Eix transversal, carretera C -25, sortida 123.


No hay comentarios: