CASTELLERS DEL MÓN A LA DIADA DE TIRALLONGUES

Foto: Esquerra, representat de Tirallongues, centre; organització Fira Mediterrània, dreta; Agusrí Coromines director de la peli-licula Castellers del món.


Manresa 9 novembre 2009.

Aquest any la Fira Mediterrània i la diada de Tirallongues han coincidit al mateix cap de setmana.

En totes i cada una de les edicions anteriors de la Fira Mediterrània els castells hi han estat representats per Tirallongues, la colla castellera de la capital del Bages. En aquesta fira Tirallongues ha comptat en totes les edicions amb la companyia de almenys una colla convidada; des de els Minyons de Terrassa passant per la Vella de Valls entre altres.

En aquesta edició de la Fira Mediterrània i diada de Tirallongues els castells hi han estat representats (a part de físicament ) en forma de film.

CASTELERS DE MÓN és el titul de un film del director Agustí Coromines, els casteller Fèlix Miret i l'escriptor Vicenç Villatoro. El film fa un recorregut per Catalunya, el Marroc, i l'India mostrant com es fan i com es viuen les construccions humanes que aquí coneixem com castells i buscant similituds i diferencies entre la Muixeranga de Algemesí, els Acròbates del Marroc i els Govindes de Bombai i els castells catalans.

Aquesta pel.licula va ser projectada per la vigília de la diada de Tirallongues a l'auditori de Caixa Manresa i va comptar amb la presencia del director; Agustí Coromines. Coromines va fer una breu presentació de la pel.licula dient que “allà pel any 2004 Fèlix Miret em va donar l'idea i resultat és aquest, feu especial atenció en l'última imatge de la peli.licula que mostra la primera col·laboració entre castellers catalans i castellers de fora”

ELS MINYONS DE L'ARBOÇ PARTICIPEN A LA FIRA MEDITERRÀNIA

Els castells de vigília amb nocturnitat i molt de fred no van fer que el públic s'arrosses, la coincidència de la diada amb la fira va fer que la plaça estes sempre plena, no és que el públic es passes dues hores plantat mirant castells, com que era fira anava de aquí cap allà hi sempre n'hi havia. L'actuació de Tirallongues va ser d'alt nivell (per ser castells de vigília) descaregant-se un cinc de set a més a més de un tres de set amb agulla i acabant amb un tradicional pilar de cinc aixecat per sota. Els Minyons de l'Arboç vam carregar un tres de set, i descarregar un cinc de sis, torres de si i acabaran amb un pilar de cinc.

FOTOS ACTUACIÓ DE VIGÍLIA DE TIRALLONGUES



Foto: Agustí Coromines presentant la pel.licula castellers del món.


Foto: Imatges de la pel.licula.



Foto: Actuació Tirallongues 3de7agulla.


Foto: Minyons Arboç.

Foto: Minyons Arboç.


5 de 7 - 3 de7 agulla 4 de 7 agulla vano de 5 i més...,
ÉS LA GRAN DIADA DE TIRALLONGUES 2009.



Tirallongues no ha aconseguit el objectiu diada i l'intent de torre de set ha quedat lluny de carregar-se fent llenya.

La diada de tirallongues va començar, com és tradicional, fent la foto de colla. Acte seguit va començar l'actuació amb pilars simultanis de les tres colles presents a plaça; Els Xics de Granollers, Els Maotossers de Molins de Rei i òbviament Tirallongues, en aquesta tanda de pilars Tirallongues va fer un pilar de quatre, mentres que els Xics i els Motossers van descarregar doble pilar de quatre. Després d'aquest escalfament van començar les tres rondes, en primera tirallongues va descarregar el tres de set, castell hores d'ara plenament consolidat per el numero de descarregues d'enguany. Seguidament els Xics van plantat un quatre de set amb agulla que no va donar cap problema, els Matossers van cloure la primera ronda descarregant el quatre de set. La segona ronda va ser problemàtica tant per Tirallongues com pels Xics fent llenya amb la torre de set i el quatre de vuit respectivament, en aquesta ronda els Matossers van descarregar la torre de sis, ja en torn de repetició, Tirallongues va descarregar el quatre de set amb agulla i els Xics els quatre de set. La tercera ronda es va semblar a la primera en quan a l'absensia d'incidents. A qui Tirallongues es va decidir pel quatre de set sense agulla, els xics pel tres de set i els Motossers pel cinc de sis amb agulla. Arribats a aquest punt es va entrar en la ronda de pilars; Tirallongues va presentar un perfecte vano de cinc, els Xics un pilar de cinc girant saludant al públic i en quan als de Molins de Rei van acabar descarregant un vano de cinc.




FOTOS DE LA DIADA DE TIRALLONGUES


Foto: Xics de Granollers.

Foto: Xics de Granollers



Foto: Xics de Granollers.

Foto: Matossers.


foto: Matossers.



Foto: Matossers.

ESTADÍSTICA dissabte:

Tirallongues: p4d + 3d7agulla descarregat + 5 de 7id + 5de7 descarregat + 4de7 id + p5s.

Minyons Arboç: p4d + 3de7c + T6d + 4de6d + p5d.


ESTADÍSTICA diumenge:

Tirallongues: p4d + 3de7d + T7i + 4de7agulla d + 4de7d + v5d.

Xics: 2p4 + 4de7agulla d + 4de8i + 4de7d + 3de7d + p5d.

Matossers: 2p4d + 4de7d + T6d + 5de6agulla d + v5d.


No hay comentarios: