OH HAPPY DAY CARAMELLES


Manresa, 6 abril 2010.

Les caramelles festa per excel·lència del Diumenge de pasqua florida s'ha viscut en tota explorador a la Catalunya caramellaire.
- LES CARAMELLES DE SÚRIA -
 

Igual a la veïna població de Callús, a Súria, els més ansiosos ja omplien bars tot just havent dinat esperant que arribés tothom que començar la rua de cotxes caramellaires que els havia de dur per la perifèria de la vila. I tractant-se de festa com són les caramelles, a Súria, a Altatxo ningú li passa davant, foren dels primers que van sortir de casa i deixar-se veure pels carrers. A poc a poc els caramellaires anaven als llocs de quedada per iniciar al jornada de dissabte tarda. Jornada que les colles van dedicar a la perifèria. La jornada de tarda es va acabar amb un sopar de colles. Després va arribar la festa de nit.

Cap a les 10 del vespres les colles de caramelles de Súria (que enguany han tingut una nova incorporació amb la coral Sorisons, sent actualment nou) van fer entrada la pavelló municipal d'esports on la gent ja les esperada de feia estona per veure-les. Foren presentades una per una i tot seguit va iniciar-se la cantada de caramelles on les nou colles van mostrar el més variat repertori de cançons, anant des de el tranquil cant coral, passant per un enèrgic ball de bastons de l'agrupació sardanista i sense oblidar la conya; fotent canya amb el GOIG DE LES BOTIFARRES la colla juvenil del Foment Cultural. Un cop les caramelles van haver fet el seu repertori, els castellers de Súria van entrar al pavelló per fer l'habitual castell de caramelles. La trobada caramellaire va acabar amb totes les colles cantant la caramella EL CANT DE POBLE. Els locals d'oci de la vila organitzaren concerts continuant la festa la nit del dissabte.

La nit del dissabte va passar factura a un quants; son, ressaca, o qui sap què, el cas és que el diumenge de bon dematí quan les colles van començar a sortir n'hi havia alguna que tenia la mitat menys de gent que la què tenia la nit abans al pavelló, la nit de caramellaires de Súria en va deixar més de quatre pel camí.

Diumenge al matí amb els trets dels trabucaires del Tro Gros ja donava alguna idea que no era un dia com un altre. Al centre de Súria es va convertir en illa caramellaire tancada al transit poden passejar còmodament amunt i ball, tant els caramellaires com els visitants. Les caramelles anaven passant, ara una colla, ara l'altre, mentres a la Plaça Sant Joan la gent testava la coca i aixecava els porrons de mistela bo i esperant que anessin arribant les caramelles, entremig gent portant la mona que acabava de comprar. Una novetat d'aquesta any ha estat una fira de caramelles on es uns stands es mostraren les vestimenta i complements de com totes cadascuna de les colles vesteix.

Sorpresa va ser la caramella presentada per la societat coral la Llanterna, caramella titulada:
OH HAPPY DAY CARAMELLES, i que era dedicada totes les colles caramelles de Súria. Com a fet anomal cal destacar de absència de lloc per seure diumenge a la Plaça Sant Joan. No hi havia cadires, i la gent havia d'estar-se hores i hores dempeus. Això no havia passat abans, als altres anys la plaça estava plena de cadires per a tothom, aquest any els cutres organitzadors del puny estret no s'han rascat la butxaca i han fent estar als visitants tota l'estoma bo i drets per veure les caramelles.
 
FOTOS DE CARAMELLES



VIDEO DE LES CARAMELLES DE SÚRIA



No hay comentarios: