FESTA DE LES TREMENTINAIRES TUIXENT


Manresa, 16 maig 2010.

Trementinaire, was the profession that women from the Vansa valley carried out consisted of the itinerant sale of turpine, medical herbs, unguents and oils that they themselves fabricated, covering on foot long distances to sell these products around Catalonia.





Les Trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent anaven pel món carregades d'herbes guaridores i remeis casolans. La seva feina de consistia en l'obtenció de la trementina, la recol·lecció d'herbes remeieres i la comercialització d'aquests productes anant de poble en poble. D'aquell antic ofici ara s'en fa una festa, la festa de la natura i la saviesa popular.
DISSABTE 28 DE MAIG
10.00h Itinerari botànic-naturalista a la vall de Mola. Guia: Josep Badia Sortida: Museu de les Trementinaires. Tuixent.
10.00h Itinerari botànic-naturalista a Ossera. Guia: Philippe Elmer Sortida: davant de l'església d'Ossera.
10.00h Itinerari botànic-naturalista a Josa de Cadí. Guia: Suzette Böringer Sortida: plaça de Josa.
13.00h Visita guiada al Museu de les Trementinaires. Lloc: Tuixent.
17.00h Una tarda amb les trementinaires. Tertúlia amb Càndida Majoral i Emília Llorens, trementinaires. Lliurament del Premi Trementinaire d'Honor Tastet amb els artesans d'Ossera, Lloc: Centre d'Informació i Turisme. Sorribes de la Vansa.
19.00h Taller de danses i cançons tradicionals del Pirineu. Amb Pep Lizandra. Lloc: Plaça Daniel Camps. Sorribes de la Vansa.
22.30h La nit màgica de les plantes: Cremada de la foguera de plantes aromàtiques Ambientació d'acordió diatònic, amb Pep Lizandra Concert-ball amb La Sonsoni Rom cremat i coca per a tothom Lloc: places Major i Serra del Cadí. Tuixent.
DIUMENGE 29 DE MAIG
10.00h Fira d'Herbes Remeieres i Productes Naturals. Durant tot el dia, fins a les 19:00 h Lloc: Plaça Serra del Cadí. Tuixent.
10.30h Visita guiada al Jardí de les Trementinaires Lloc: Tuixent.
11.00h Taller d'elaboració d'ungüent de trementina Professora: Suzette Böringer Lloc: Centre d'Interpretació de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Tuixent.
11.00h Demostració de tints naturals amb plantes tintòries. Per Artesania Tèxtil Jové Lloc: Plaça Serra del Cadí. Tuixent.
11.00h Espectacle infantil: "La trementinaire i el seu cabàs de contes. Per Genissa G. Carricondo Lloc: Centre Cívic. Tuixent.
12.00h Ball de Llancers de Tuixent. Amenitzat per Torb, grup de vent de muntanya Lloc: Plaça Major. Tuixent.
13.00h Visita guiada al Museu de les Trementinaires. Lloc: Tuixent.
13.00h Presentació de la web herba net, recuperació de la memòria mediterrània de l'ús de les herbes. Per Eva Moré, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Lloc: Centre d'Interpretació de Flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Tuixent.
13.30h Vermut-concert. Amb Torb, grup de vent de muntanya. Lloc: Centre d'Informació i Turisme. Sorribes de la Vansa.
16.00h Taller de tints naturals amb plantes tintòries. Per Artesania Tèxtil Jove. Lloc: Plaça Serra del Cadí. Tuixent.
17.00h Concurs popular: "Tens un bon nas?" Identificació de plantes per l'olor Lloc: Plaça Serra del Cadí. Tuixent.
17.00h Visita guiada al Museu de les Trementinaires. Lloc: Tuixent.
18.00h Concert de Quim Sabaté, cantautor.
18:00h Xocolatada a l'hisop Lloc: Plaça Serra del Cadí. Tuixent.

No hay comentarios: