PASQUA FLORIDA EL DIA DE LES CARAMELLES


Súria, 3 abril 2009.

Les caramelles són cançons que donen la benvinguda a la primavera sent una de les activitats festives típiques de les festes d'aquesta època de l'any. El diumenge de pasqua florida és quan millers de cantaires agrupats en colles surten pels carrers de molts pobles arreu oferint les seves danses i cançons.
Les caramelles fomenten l'afició pel cant i el sentit musical, a més a més, és un factor de integració intercultural i també intergeneracional doncs al no haver-hi cap limit d'edat i cantar ser una cosa a l'abast de tothom fa d'aquesta simplicitat que famílies senceres siguin caramellaires, qualssevol que tingui ganes de cantar por ser caramellaire tingui l'edat que tingui, la majoria de caramellaires ho són per un dia la resta de l'any pocs es dedican al cant. La lletra de les cançons de les caramelles és habitualment dedicada a l'arribada de la primavera i de les primeres flors. Encara que hi ha lletres de caramelles que ja són clàssiques des de fa anys, avui dia la lletra de les cançons és escrita expressament per l'ocasió i tant pot tractar de temes sensats com esbojarrats tot depenent del poeta de torn.


LES CARAMELLES LES CANÇONS DE LA PRIMAVERA

La festa de la caramelles està arrelada a la Catalunya vella i és pràcticament inexistent a la Catalunya nova, és en nuclis relativament petits on aquesta festa té més participació. Les caramelles tenen tradició a bona part del Pirineu, Osona, Ripollès, Bergadà etc. A la Catalunya nord, Perpinyà i tants altes llocs també hi són arrelades, al Rosselló les colles canten a la Mare de déu del Mont la cançó que anomenen Els Goigs del ous, perquè antigament era aquest producte el que els caramellaires rebien per les cançons que cantaven. Les caramelles a la comarca del Bages és una tradició ben viva havent-hi colles que canten caramelles entre altres llocs a: Fonollosa, Sant Mateu de Bages, Sant Vicenç de Castellet, Valls de Torruella, Castelladrall, Cardona, Callús i per descomptat Súria - la capital de les caramelles - havent-hi a Súria actualment aquestes 8 colles: El Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l'Agrupació Sardanista, Infantil de l'Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu, Coral de l'Esplai.
Normalment les colles de cantaires de caramelles fan un recorregut el dissabte de pasqua per cases fora de la població i deixant el diumenge de pasqua florida per fer el recorregut pels carrers i places del poble, canten cançons fan diverses danses i balls de cascavells i de bastons, i a cambi la gent els dona diners, a Callús i a Súria els caramellaires porten un estri extensible anomenat ballesta que estant al terra els permet arribar als balcons de les cases per oferir una flor, normalment un clavell, a la gent que ha sortit al balco o finestra a veure'ls. Un tema molt important de les millors colles de cantaires de caramelles és El Goig de les Botifarres. El Goig de les Botifarres és un tema satíric que fa una critica irònica divertida de les autoritats locals, fets, o anècdotes que s'han produït a la població o rodalies i que tot i no dir noms reals tothom sap de qui o que es fa burla.

1 comentario:

julia dijo...

xulisima la foto i no es perque sigui la meva filla jajajaja,
m´alegro que la gent de fora de Suria s´animin a participar a les nostres caramelles,
si tens alguna foto mes d´ella me les podries enviar el meu correu es juliamaltes@yaho.es