PARTICIPAR AL CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Tarragona, 07 octubre 2012.

La participació de una colla castellera al concurs de castells de Tarragona ve determinada per una classificació que dóna una serie de punts als castells que cada colla ha fet durant un determinat període de temps. 

De entre totes les colles castelleres que hi ha, les 30 colles que han fet els millors castells durant aquest període de temps més 2 triades pels organitzadors són convidades a participar al concurs de castells de Tarragona. De les 32 millors colles, les 12 primeres classificades participen al concurs el diumenge, perquè són les que fan els castells torres o pilars més importants, i les altres ho fan el dissabte.

ANAR A INICI
Encara que realment al concurs només hi participen les 30 millors colles, indirectament hi tenen presència pràcticament la totalitat de colles existents. Per què moltes de les colles que no tenen dret a participar al concurs no es queden pas a casa, d'una manera o altre i volen ser encara que pels castells que han fet no els toqui ser-hi, per tant, aquesta gent el què fa és: si la meva colla no té prou nivell per anar-hi, hi vaig jo pel meu compte, m'apunto a fer pinya a una de les colles que hi van i cap al concurs. 

Al ser un concurs, hi ha classificació final; qui ha quedat primer qui ha quedat últim i, evidentment també hi els premis que reben les colles. A més, les actuacions que les colles castelleres fan al concurs de castells de Tarragona no tenen res a veure amb les actuacions tradicionals que es fan durant tot l'any a fora de concurs. Les actuacions de concurs es poden fer 5 rondes. Les actuacions de no concurs tenen 3 rondes.

El fet de plantejar l'actuació com un concurs; fomentant la rivalitat en lloc de la germanor amb classificacions, amb molts calés pel mig i havent de pagar entrada per accedir a un lloc tancat per veure castells, fa que no tot el món casteller vegi el concurs amb bons ulls. Hi ha qui pensa que els castells s'han de fer per afició castellera, no per competir i, que el fet de competir i voler esgarrapar quatre punts més, fa que es facin castells que no s'han assajat prou i tinguin el risc d'acabar malament. 

No hay comentarios: