VILAFRANCA GUANYA I ARRASA AL CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

Tarragona, 5 d'octubre 2008.

XXIIè concurs de castells de Tarragona.

Tarragona; Avui 5 d'octubre, la plaça de braus ha estat la gran cita del calendari casteller d'aquest diumenge. El concurs casteller de Tarragona és organitzat per l' ajuntament de Tarragona i se celebra cada dos anys des de 1970 i és l'actuació que aplega més colles en una mateixa plaça.
Temps enrere es convidava a totes les colles però l'augment de colles ha obligat a limitar el numero de colles a 18 que es seleccionen d'acord a un ranking de millors actuacions de l'any. El concurs te cinc rondes, de les cinc rondes puntuen els tres millors castells de cada colla, hi ha colles que no participen en les cinc rondes si consideren que amb menys rondes ja és suficient pels seus interessos.

Quan una colla fa un castell de 9 o de gamma extra actua en solitari, però si el castell és inferior a aquest nivell les actuacions són simultànies.

El concurs Casteller de Tarragona a diferència de les actuacions castelleres normals te un reglament on hi ha puntuacions en tots els castells, tant si són carregats con descarregats, i també hi ha penalitzacions. Un jurat compost per un president representant a l'organització del concurs i per sis persones triades per la sis primeres colles del ranking és l'encarregat de aplicar el regalament del concurs casteller de Tarragona.

18 colles han participat en el concurs casteller de Tarragona els Castellers de Vilafranca, les dues colles vallenques, la Vella i la Joves, i els Capgrossos de Mataró han arribat a plaça com a com a principals favorits per la regularitat de la temporada que han fet. D' aquestes colles els castellers de Vilafranca la colla Vella dels Xiquets de Valls i la colla jove dels xiquets de Valls ja han guanyat el concurs algunes vagades.
El concurs ha estat un èxit, tant de públic com a nivell casteller, i també en quan a organització ja que amb algunes modificacions respecta l'edició anterior s'ha donat més rapidesa al concurs amb menys estones mortes. Els castellers de Vilafranca han guanyat el concurs de castells 2008 amb una actuació espectacular, els verds han carregat una torre de 8 sense folre i un 4 de 9 sense folre a més de descarregar el 4 de 9 amb agulla i el pilar de 8 amb folre, aquesta ha estat la quarta vegada consecutiva que el guanyen. Els castellers de Sants han fet un pas de gegant entrant en el grup de colles de 9 carregant el seu primer 3 de 9 de l'historia dels Borinots, a més a més han estant l'única colla de Barcelona que ha sortir de plaça amb un castell de 9.

La classificació final del concurs ha estat equivalent a la de la temporada castellera i les colles grans, les favorites, han mantingut les posicions en una i altre classificació.


COMPARACIÓ DE CLASSIFICACIONS
TEMPORADA FINS EL CONCURS.
1 Castellers de Vilafranca.
2 Vella de Valls.
3 Minyions.
4 Jove de Valls.
5 Capgrossos.

CONCURS
1 Vilafranca.
2 Vella de Valls.
3 Joves de Valls.
4 Capgrossos.
5 Jove de Tarragona.

CLASSIFICACIÓ FINAL DEL CONCURS
PUNTUACIONS FINAL.

1 Castellers de Vilafranca: 5.997 punts.
2 Vella de Valls: 2.619 punts.
3 Jove de valls: 2.046 punts.
4 Capgrossos: 1.799 punts.
5 Jove de Tarragona: 1.713 punts.
6 castellers de Sants: 1.388 punts.
7 Castellers de Lleida: 1.049 punts.
8 Castellers de Barcelona: 1.049 punts.
9 Xiquets de Tarragona: 988 punts.
10 Xicots de Vilafranca: 682 punts.
11 Castellers de Sabadell: 622 punts.
12 Marrecs de Salt: 622 punts.
13 Castellers de Terrassa: 610 punts.
14 Nens del Vendrell: 588 punts.
15: Castellers de Gràcia: 578 punts.
16 Sagals d'Osona: 523 punts.
17 Castellers del Serrallo: 432 punts.
18 castellers de St. Pere i St. Pau: 403 punts.


FITXA TÈCNICA.

Què: Concurs casteller.
Quan: 5 d'octubre de 2008.
Qui: Organitzador ajuntament de Tarragona.
On: Plaça de braus de Tarragona.
Capacitat: unes 7.000 persones.
Colles participants: 18.
Total de premis en euros: 113.000 €.
Premi en euros pel guanyador: 16.500 €.
Premi en euros per l'últim classificat: 3.600 €.

ASSISTÈNCIA SANITÀRIA:
50 voluntaris de creu roja.
8 ambulàncies normals.
3 ambulàncies U.V.I.
ANÈCDOTES:
La revista Castells ha tret una edició especial pel concurs de Tarragona que es venia en un stand fora de la plaça. A la plaça hi havia una televisió de Alemanya que estava fent un reportatge del concurs.

No hay comentarios: