TIRALLONGUES 10 ANYS DE BONA COMPANYIA A MILLAS AMB ELS CASTELLERS DEL RIBERAL

Manresa, 9 agost 2011.

La Colla Castellera Tirallongues de Manresa i els Castellers del Riberal han establert una molt bona i fluida sintonia al llarg dels anys arrel de ja tradicional actuació castellera anual que aquestes dues colles venen fent des de fa uns quants anys cada mes d'agost a localitat francesa de Millas.
Millas és un poble de França que pertany a la comarca del Rosselló. La comarca del Rosselló té 96 municipis, limita a ponent amb la comarca del Conflent, a llevant amb el mar Mediterrani, al sud amb la comarca del Vallespir i també amb la comarca de l'Alt Empordà, la capital del Rosselló és Perpinyà amb una població de més de 110.00 habitants. El Riberal del Tet és la part de la comarca del Rosselló que està al voltant del riu Tet. El Riberal Consta de 15 municipis, un d'ells és Millas, municipi conegut per la seva afició a la Féria taurina i per ser membre de la associació de localitats taurines de França. Un altre municipi del Riberal és Baho, aquí és on la colla castellera dels Castellers del Riberal hi té la seu.

TIRALLONGUES HA PASSAT EL CAP DE SETMANA A FRANÇA

La Colla Castellera Tirallongues de Manresa convidada pels Castellers del Riberal ha viatjat a França aquest passat cap de setmana, dies 6 i 7 d'agost, per participar en l'actuació castellera que hi va haver a la localitat de Millas. Aquesta actuació castellera s'inclou el marc dels diversos actes festius que hi va haver la setmana passada a Millas en motiu de la Féria. Féria que va durar de dijous fins a diumenge. L'actuació castellera va tenir lloc el dissabte dia 6, i el diumenge dia 7, la colla va gaudir d'un dia d'oci per la zona de Perpinyà.

OBJECTIU DEL DIA 2 CASTELLS DE 7 A MILLAS
Descarregar dos castells de set figurava com a principal objectiu de l'expedició Tirallonga a Millas. La feina feta en uns assajos exclusivament dedicats a aquest tema, assajos que van tenir amb una àmplia assistència gent, van permetre concentrar tots els esforços en aconseguir fer realitat aquest objectiu. Objectiu que es va assolit. Aquesta aposta de Millas serà la base de sortida del programa que Tirallongues dugui a plaça per l'actuació de la Festa Major de Manresa. Programa de Festa Major amb un objectiu d'actuació clarament superior a Millas.

En aquesta actuació, a més de Tirallongues de Manresa hi van participar dues colles més: una; els companys de cada any, els Castellers del Riberal, i l'altre colla era la colla veïna de Súria, els Salats. Poc després de les cinc de la tarda va començar l'actuació castellera amb una gran abundància de públic a plaça, entre altres raons, per què allà hi ha bones ombres per aguantar la calor i, pels més afortunats, fins i tot lloc per seure.
L'actuació va començar amb els pilars d'inici, un p4 per Tirallongues i Salats, i 2p4 simultanis per Riberal. A continuació, Riberal va obrir rondes amb un 4 de 7 que va caure a la descarregada. Salats en primera ronda va intentar la torre de 6 que van desmuntar i després en torn de repetició van descarregar. Tirallongues actuava en tercera posició, va optar pel 3 de 7 que va acabar
descarregat. Riberal en segona ronda va tirar el 3 de 6 descarregant-lo sense complicacions, pel què fa a Salats en aquesta ronda van decidir-se per un 3 de 7 que no els va donar pas problemes, aquí Tirallongues va tancar ronda amb el 4 de 7 que igual que el 3 també va anar de primera. Els castellers del Riberal en tercera ronda van descarregar un 4 de 6 amb agulla, Salats un altre castell de 7, ara el 4 de 7, mentre que Tirallongues va tancar la ronda amb un 3 de 6 amb agulla. En quan al torn de pilars hi va haver dos apartats, primer, salats va fer un intent de pilar de
5 que no es va carregar. A continuació, els Castellers del Riberal i Tirallongues van fer simultaniejant 2 pilar de 4 intercalats*, un dels de Tirallongues per sota. Salats també va fer un p4s.

ESTADISTICA
Riberal: 2p4 + 4de7c + 3de6 + 4d6ag + 2p4
Tirallongues: p4 + 3de7 + 4de7 + 3de6ag + p4s + p4
Salats: p4 + T6id +T6 + 3de7 + 4de7 + p5i + p4s.

ELS CASTELLERS DEL RIBERAL ESTAN DE CELEBRACIÓ

*Fa 10 anys que els Castellers del Riberal van descarregar el primer castell de set de la seva història, un 4 de 7. Va ser a Millas, plaça emblemàtica d'aquesta colla, va ser un dia d'agost de l'any 2001. Aquest fet és prou important que cal recordar-lo, i en aquest sentit, des de fa una setmana, una placa ubicada a la plaça de Millas ho recorda. La Colla Castellera Tirallongues de Manresa fou testimoni d'aquest fet, en acabar l'actuació d'aquest any, els Castellers del Riberal i Tirallongues han fet simultàniament 2 pilars de 4 intercalats: Riberal, Tirallongues, Riberal, Tirallongues. FELIÇ aniversari !!!
TIRALLONGUES FA CASTELLS A MILLAS DES DE L'ANY 2001
La Colla Castellera Tirallongues de Manresa va anar per primer cop a la Féria de Millas l'any 2001, d'això, ara fa 10 anys. Durant aquests 10 anys, Tirallongues de Manresa ha tingut habitualment plaça a Millas gràcies als col·legues del Riberal, havent estat Tirallongues de Manresa la colla que més cops ha participat convidada a Féria de Millas, en tant que l'altre colla convidada ha anat variant amb els anys, i sent diverses les colles que juntament amb les dues principals, els Castellers del Riberal i Tirallongues de Manresa, han fet castells a la plaça de Millas durant aquest 10 anys. Els Castellers del Riberal ja feien castells a Millas abans de l'any 2001.
L'ANY 2002 TIRALLONGUES VA ANAR A SAINT GIRONS.

Tirallongues ha actuat a la Feria de Millas d'ençà de 2001 en totes les edicions menys la de l'any 2002. Aquell any, l'agost de 2002, la Colla Castellera Tirallongues de Manresa convidada pels Traginers de Balsareny va anar a Saint Girons per actuar en la festa dels Traginers francesos.

LA PRIMERA ACTUACIÓ DE TIRALLONGUES A LA FÉRIA DE MILLAS.

Després d'una nit per oblidar, o més ben dit: memorable, per a no oblidar mai, va arribar el dia D hora H. Diumenge dia 12 de agost de l'any 2001 a les 12 del migdia. Aquesta va ser la data i hora de la primera actuació de Tirallongues a Millas amb els castellers del Riberal. En aquesta primera actuació de la Colla Castellera Tirallongues de Manresa a la Féria de Millas, l'estadística de l'actuació, per Tirallonga va ser la següent:
Tirallongues: pilar de 4, 3de7, 4de6, torre de 6 amb figuereta, pilar de 5. Aquell dia hi havia a plaça, a part dels Castellers del Riberal i Tirallongues, els Xicots de Vilafranca.

La fluida sintonia que hi ha entre els companys del Riberal i Tirallongues de Manresa es plasmarà de nou a plaça en actuació conjunta a Manresa el proper mes de novembre en motiu de la DIADA de Tirallongues. Serà aquesta una més de les tantes ocasions que Tirallongues porti els Castellers del Riberal al cor de Catalunya.

No hay comentarios: