FIRA DE NADAL 18 DE DESEMBRE

Manresa, 14 desembre 2011.

Apart de l'industria minera, Súria té una oferta comercial i associativa prou bona, part d'ella englobada en l'Unió de Botiguers i Comerciants UBIC-SÚRIA, i coneguda com Súriacomercial. Aquesta entitat juntament amb col·laboració de l'ajuntament de Súria i puntualment amb algunes més, organitzen la Fra de Nadal, fira que ja arriba a la quinzena edició.

ANAR A INICI

18 de desembre, 15 Fira de Nadal a Súria

10:30h. Xocolatada.
11:30h. Animació amb gegants i grallers.
11:00 a 14:00h. Taller amb joguines reciclades.
11:00 a 14:00h. Pista de cars. Zona Eco-lúdic.
17:30h. Caga tió.
A més d'aquestes activitats, la fira tindrà paradistes amb tots els elements nadalencs que una Fira de Nadal ha de tenir.

SÚRIA, el Bages. Catalunya.

SÚRIA. És un municipi que depassa de poc els 6.000 habitants situat a la comarca del Bages i que actualment pertany a la demarcació de Barcelona. Tot i ser un poble petit, Súria té elements distintius que el situen al mapa nacional i internacional.


A nivell nacional:
1- amb les Caramelles, les millors del món, que el dissabte i el diumenge de Pasqua omplen de cants i balls tots els indrets imaginables, carrers, places, i també a pagès.
2- la Fira medieval d'oficis que es fa cada mes de novembre i que multiplica per 3, i algun cop fins i tot per més, la població local.
3- la Colla Castellera de Súria, els Salats, que d'uns anys ençà està portant el nom de Súria allà on va.

A nivell internacional:
Súria és coneguda arreu per les mines de potassa. I per l'exportació que en fa per tota Europa i més enllà.
Súria basa bona part la seva economia en la mineria. Va ser l'any 1912 quan es van trobar els jaciments amb gran abundància de mineral. Ernest Solvay, químic belga, va començar a explotar les mines de potassa surienques l'any 1920 i, va morir a prop de Brussel·les el 26 de maig l'any 1922 a l'edat de 84 anys. Avui dia, Ernest Solvay, dóna nom al carrer on hi ha situat l'ajuntament de Súria.

ELS MINERALS

Els minerals són sòlids homogenis inorgànics d'origen natural. Tècnicament amb la paraula potassa s'identifica a qualsevol roca sedimentària que conté minerals rics en potassi.

El que s'extreu de les mines de Súria és...
A- per a un químic: silvita i carnal·lita.
B- pels miners: potassa.
C- per a la gent corrent: sal.

SILVITA o SILVINA, és el mateix. (clorur de potassi)
Normalment es troba en làmines que alternen amb altres làmines semblants d'halita, formant una roca anomenada sivinita. La roca de mineral tal com es troba a la mina té un color ataronjat.

CARNAL·LITA (clorur de magnesi i de potassi hidratat)
Normalment es presenta en forma granulada. Pot ser incolora, rosada o de color vermell carn.

El mineral pot variar de color perquè també pot contenir ferro i la barreja amb el ferro pot alterar-ne la tonalitat.

No hay comentarios: