NEIX A SÚRIA LA SEGONA COLLA CASTELLERA DEL BAGES





Manresa, 21 maig 2008.



El llarg període de soledat de la colla castellera Tira­llongues, durant molts anys única del Bages, s'ha aca­bat. Un grup de Súria s'afe­geix a reforzar el front cas­teller bagenc, que ja no tin­drá a Manresa el seu únic puntal. El grup está trami­tant la seva constitució en entitat i dissabte celebrarà i la primera assemblea gene­ral, que triarà la primrara junta i aprovará els estatuts. El nom amb què neix la co­lla és inequívoc: Els Salats, en homenatge a la tradició minera de la vila. De moment, els assajos generals apleguen mig centenar de persones. Els promotors la­menten que la majoria te­nen entre 15 i 25 anys i cal gent més gran i també mai­nada per ala pisos alts. De moment, els seus objectius son modestos.



Súria tindrà la segona colla decastellers del Bages, els Salats.


Súria es convertirà en la segona població del Bages, després de Manresa, que entrar a formar part del món casteller. Els Salats és la denominació de la nova colla, amb una evident influència de les mines de potasa, «que ha estat fo­namental per escollir el nom», se­gons Roger Reguant, responsable de la nova entitat. En aquests mo­ments s'estan realitzant els dar­rers pasos per constituir-la, i aquest dissabte tindrá lloc la pri­mera assemblea general, en qué se n'aprovaran els estatuts i se n'escollirà la primera junta.
Els Salats de Súria ja disposen d'una cinquantena de persones que es reuneixen un cop per set­mana per assajar. És previst que el mes de juliol, per la Festa Ma­jor de Súria, realitzin el primer ac­te públic oficial, en una presenta­ció en qué, segons Reguant, tam­bé es preveu que siguin presents «les colles Tirallongues, de Manre­sa, i Minyons, de Terrassa». De moment, la colla ja ha rebut el seu primer guardó, que li ha atorgat la revista Castells. «Es tracta d'una beca de 3.000 euros que haurem de compartir amb els Margeners de Guissona», aclareix Reguant, que asegura que «és un incentiu molt important i també ens ajudarà a cobrir una part de les despeses ini­cials que tenim».
La idea de formar una colla cas­tellera va sorgir el març del 2007 «Durant les caramelles, a una co­lla d'amics se'ns va ocórrer que po­dríem preparar un castell pera les de l'any següent, i així ha estat», explica Carmeta Ginesta, mem­bre dels Salats de Súria, que afe­geix que «la col.laboració de l'As­semblea de Súria ha estat fona­mental per disposar de més partici­pants».
De moment, els Salats de Súria ja van fer una primera prova d'al­çar el seu primer castell durant la jornada de caramelles de la Pas­qua d'enguany. «L'actuació va anar molt bé, i també ens va ajudar a atraure més participants. Tot i aixó, encara ens fan falta més per­sones», diu Reguant, que també explica que «de moment, el máxim que podem fer és un castell de cinc pisos, perqué tampoc no som sufi­ciente per crear-ne de més alts».


L`ENTITAT QUE DE MOMENT ASPIRA A CONSTRUIR CASTELLS E CINC, ES CONSTITUIRÀ FORMALMENT DISSABTE


A la recerca de més varietat d'edats
Un dels inconveniente amb què topa de moment la nova colla cas­tellera és que disposa de poca va­rietat d'edats entre els membres que la componen. «El 95 % dels afiliats tenen entre 15 i 25 anys d'e­dat, i aixó tampoc no ens beneficia, perqué si hi ha poca diferència de pesos és molt complicat. Ens cal­drien més infants i més gent gran», comenta el responsable de 1'enti­tat.



La nova colla de Súria aprèn, de moment, d' una manera pràctica­ment autodidacta. «Mirem vídeos, assistim a assajos que realitzen al­tres colles, els demanem consells, i tot seguit ho intentem posar en pràctica nosaltres», explica Car­meta Ginesta.
Els Salats de Súria assagen cada dissabte al pavelló de 1'institut Mig Món, al barrí de Salipota. «Es difícil que tots puguem asistir ale assajos, però ben segur que quan acabi l'escola i comencin les vacances podrem assajar més cops per setmana», explica Roger Re­guant, que també afegeix que «es­tem oberts a qualsevol nova incor­poració, sigui del municipi que si­gui».
.
CASTELLS A SÚRIA UN ACTIU MÉS DEL BAGES.
El Bages ha estat sempre terra de castells, però no dels humans, sinó dels de pedra. La solitària presència dels Tirallongues manresans es veu ampliada amb uns companys Súriencs que ajuden a portar a la Catalunya central una tradició extraordinàriament plàstica i que és tot un emblema de Catalunya. Un punt a favor de la societat civil de Súria.
.
©-Regio7 - 21 maig 2008.



No hay comentarios: