VILANOVA DE SAU FIRA D' HERBES REMEIERES 2008




Manresa, 29 maig 2008.


Vilanova de Sau: localitat situada a la comarca d' Osona i a uns 15 km de Vic celebrarà aquest primer cap de setmana de juny la fira de herbes remeieres i de productes artesanals.


Vila­nova de Sau s' aromatitza amb la presència de desenes de plantes medicinals. La Fira d' Herbes Remeieres i Productes Artesans omple el centre del poble de flaire de cama­milla, farigola, te, marialluisa i un munt d'herbes més. Junt als herbolaris i els arte­sans que fan en directe la demostració de diversos oficis, el programa d' activitats de aquesta edició d' aquesta fira es comple­mentará amb diversos actes paral-lels. En­tre els més consolidats hi ha el concurs de rams de flors boscanes i la ruta botánica, a més a més del concurs de truites casolanes, un taller de remeis, el ball de gegants i di­verses xerrades al voltant d'unes plantes que en els darrers anys han generat un inte­rés creixent amb aplicacions com la fitote­ràpia o l' aromateràpia.

La Fira d’Herbes Remeires de Vilanova de Sau va començar a iniciativa d’un grup de veïns del municipi, i l’Herbolari de Sau, l’any 1991. Inicialment es va pensar com a Fira sectorial per a herbolaris i professionals dedicats a l’obtenció de matèries primeres a partir de plantes (farmacèutics, metges, perfumistes, cosmètics, ...) o que utilitzaven les plantes com a eina artística o comercial (pintors, artesans en flor seca, floristes, jardiners, restauradors d’espais naturals, ...). L’èxit de la primera edició va fer que l’Ajuntament de Vilanova de Sau acollís la iniciativa i des de llavors la potenciat i financiat econòmicament.

No han faltat mai a la fira les mostres de cultura popular, ni els espectacles d’animació, així durant els últims anys s’hi han trobat grallers, bastoners, gegants, esbarts danzaires, sardanes, grups musicals, animació per els més petits, i activitats turístico-esportives com el tir amb arc, el vol en globus, les rutes a cavall o en poni i d’altres. La fira ha anat creixent i s’ha consolidat, enguany s’organizarà la XVII edició amb un retrobament amb l’esperit que va portar, fa més de quinze anys, a engegar el projecte engrescador de donar a conèixer l’enorme patrimoni natural de la vall de Sau, i en concret de la flora medicinal autòctona.

Vilanova de Sau reuneix les característiques adients per acollir aquest tipus d’esdeveniment, doncs el seu aïllament ha permés que el grau de conservació del medi natural sigui molt elevat, no en va s’ha creat el Consorci de l’Espai Natural Guilleries-Savassona, depenent de la Diputació de Barcelona, i en el qual estàn representats els municipis de Vilanova de Sau (seu del Consorci), Folgueroles, Tavèrnoles, Sant Julià de Vilatorta i Sant Sadurní d’Osormort, amb una superfície protegida de 120 km quadrats.

La riquesa vegetal és enorme (més de 900 espècies inventariades) i es poden trobar zones pràcticament verges amb flora autòctona. La majoria d’espècies d’orquídies catalanes hi són presents, castanyers, roures, alzines, freixes, aurons i d’altres arbres es poden observar pràcticament a tot arreu. A la varietat vegetal pot afegir-se el patrimoni humà, històric i cultural de la vall, doncs la presència humana està confirmada des de fa més de 15.000 anys, i així ho confirmen els jaciment del Roc del Migdia, El Cingle Vermell o El Castell, dels quals es pot observar una petita mostra al Museu Arqueològic de Vilanova de Sau. El romànic també ha deixat nombrosos exemples com el campanar de Santa Romà de Sau (arar anegat per l’embassamanet quan esta ple del tot), l’església de Santa Maria, la de Sant Andreu, la Domus del Pi, o el Castell de Cornil. Tot això podrà contemplar-se quan el Projecte de dinamització arqueològica de la Vall de Sau comenci a fer les primeres actuacions de la ma d’en Eudald Carbonell i el seu equip. Si a tot això afegim la creació de l’embassament, amb els canvis que va suposar i la possibilitat d’oferir alternatives esportives i recreatives, veiem que les possibilitats de conèixer Vilanova de Sau, el seu municipi i l’entorn són enormes i variades, el que ha permés un incipient sector turístic amb ganes, il·lusió i sentit pràctic, que postula sobre la sostenibilitat, la qualitat i el respecte del patrimoni.


Vilanova de Sau aquest indret tranquil i bonic que resta només 60 minuts de Barcelona i és una molt bona opció per gaudi de un dia de lleure en mig de la natura Sau-Collsacabra.

No hay comentarios: