Manresa, 25 juny 2008.
Quan es fa una cosa que se surt de l' habitual és un tema de interès pels mitjants de comunicació, i això és el què ha passat aquest últim cap de setmana. Dues colles castelleres, els Tirallongues de Manresa i els Margeners de Guisona s' han desplaçat a Itàlia per promocionar la cultura catalana en una serie d' actes que ha organitzat el departament de turisme de la Generalitat de Catalunya, i aquest fet ha propiciat una allau de informacions en els mèdia sobre la presència catalana a Itàlia. En general tot els mèdia mostren una visió positiva de aquesta experiència catalana a l' exterior.
LA CATALOGNA E I CASTELLERS INFORMAZZIONI
Un week – end dedicato ai “Castellers” e ai “Giganti”, al folklore catalani.
Fulcro del programma saranno i “castellers”, uno dei più vivi esempi del folclore della regione e una tradizione presente in Catalogna dal XVIII secolo. I “castellers” consistono nella costruzione di torri umane che simboleggiano forza, equilibrio, coraggio e buon senso. I partecipanti catalani, che si riuniscono in una “colla” (squadra), si collocano uno sopra le spalle dell’altro, seguendo precise modalità e una tecnica che si tramanda di padre in figlio, fino a formare una torre di diversi piani.
L’Ente del Turismo della Catalogna ha pensato così di accostare i due simboli identificativi della cultura pisana e catalana organizzando le dimostrazioni delle “torri umane” in Piazza dei Miracoli accanto alla Torre di Pisa.
I Castellers e il loro significato:
I castellers, nati nella città di Valls nel XVIII, continuano ancor oggi a entusiasmare la popolazione catalana in occasione delle feste tradizionali della regione. Il motto dei castellers si riassume in “forza, equilibrio, coraggio e prudenza” e richiede l’unione delle forze di persone di tutte le età e origini. I partecipanti usano la forza dei muscoli, ma l’equilibrio e una base solida sono necessarie affinché la torre stia dritta. I castellers devono inoltre essere coraggiosi per arrampicarsi fino alla cima, ma occorre loro prudenza e concentrazione per raggiungere l’obiettivo finale.
Queste qualità sono necessarie anche nelle diverse sfere della vita sociale e il motto può essere attribuito metaforicamente alla Catalogna dei giorni nostri.
In effetti chi compone la base del castello (pinya), chi forma il secondo piano si unisce alla base. Il terzo piano e i successivi (tronc) devo essere aggiunti gradualmente per non turbare l’equilibrio. I partecipanti più forti e dotati di un buon senso dell’equilibrio compongono il quarto e il quinto piano della torre per impedire che il castello oscilli.
Per aggiungere il sesto e il settimo piano occorre l’agilità dei più giovani e leggeri. Quando un bambino – l’anxeneta – raggiunge la cima del castello e alza la mano il castello è ultimato. L’anxeneta può essere sia un bambino che una bambina, agile e coraggioso per arrampicarsi sulle spalle degli altri e arrivare in cima. La costruzione del “castello” è di solito accompagnata da una musica speciale, il toc de castell, appositamente studiata per i castells, che scandisce il progredire della torre.
EL R E S U M D E P R E M S A
TIRALLONGUES I MARGENERS A PISA PISA 2008
ELS TIRALLONGUES PROVARAN UN CASTELL NOU A PISA.
La colla castellera Tirallongues de Manresa és a Pisa per participar en una mostra organitzada per la Genereelitat de Catalunya. A Pisa, la colla provarà un castell nou en el seu repertori, una construcció que enguany encara no han fet. La colla de Guisona, els Margeners, també hi participaran.
©- Regio7.
CASTELLERS, GEGANTS I GASTRONOMIA ES CITEN AQUEST CAP DE SETMANA EN L' ACTE CENTRAL DE DE CATALUNYA A ITÀLIA.
La ciutat de Pisa acollirà aquest cap de setmana l'acte central de l''Any de Catalunya a Itàlia', amb diverses activitats com actuacions castelleres, cercaviles de gegants i capgrossos, i mostres de gastronomia catalana.
Les colles dels Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa seran els protagonistes de les jornades castelleres a la Piazza del Miracolo, al costat de la Torre de Pisa.
©- Europa press.
LOS CASTELLERS CARGAN JUNTO A LA TORRE DE PISA POR PRIMERA VEZ.
Els Tirallongues de Manresa y els Margeners de Guissona pueden presumir desde ayer de ser las primeras colles que levantan sus torres humanas junto a una de las torres más famosas del mundo. La torre inclinada de Pisa sirve este fin de semana de decorado a los castellers que junto a los geganters de Sant Vicenç dels Horts forman una embajada cultural en Pisa, sede de los actos centrales del Any de Catalunya en Italia. Los castellers cargaron y descargaron, entre otros, dos cuatre de set que ganaron los aplausos de písanos y turistas entre el Duomo y la torre de Pisa. Los gigantes Treball y Cultura bailaron en la Piazza dei Cavalieri, donde se ofrece gastronomía catalana.
©- Lavanguardia.
LOS CASTELLERS ECLIPSAN LA TORRE DE PISA.
La ciudad de Pisa acoge este fin de semana el acto central del «Any de Catalunya en Italia», con diversas actividades como actuaciones castelleras, pasacalles de gigantes y cabezones, y muestras de gastronomía catalana. Las collas de los Margeners de Guissona y los Tirallongues de Manresa son los protagonistas de las jornadas castelleras en la Piazza del Miracolo, junto a la Torre de Pisa.
©- Abc.
MÉS RECTES QUE LA TORRE DE PISA.
Prop de 300 castellers de Guissona i Manresa van aixecar castells al costat de la torre de Pisa el cap de setmana passat. «Es emocionant! Ho havíem vist a la televisió, però veure-ho en viu és una altra cosa. A distància curta es veu l'esforç i la suor, i fins i tot la por en els ulls.» Davide, natural de Pisa, es mostra entusiasmat amb l'actuació castellera dels Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa. Les dues colles van aixecar dissabte passat dos quatre de set, dos tres de set i un tres de sis. Ho van fer sota l`atenta mirada dels turistes que se'ls van trobar al costat de la torre de Pisa. No la van superar en alçada però sí en rectitud, i van provocat crits de sorpresa entre pisans i estrangers, que ho consideraven «sorprenent», «maravellós» i en perfecta sintonia amb la torre inclinada.
©- El punt.
CATALUNYA S' ENFILA A PISA
En alguns moments trontollaven, però al final tot va anar bé. Els castells estaven més rectes que no pas la Torre de Pisa, que, tant inclinada com és, no era capaç ni de tapar el, sol. "Això ho feu per religió?", preguntava un italià despistat. "No, és cultura popular", deia una castellera dels Margeners de Guissona. El noi no ho acabava d'entendre. Què coi feien dues "torres humanes", com diuen ells, davant de la Torre de Pisa? Doncs, simplement, feien servir una tradició arrelada per vendre la marca Catalunya. A més dels castells que van fer els Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa, els ciutadans de Pisa -i els turistes que ahir desfiaven el sol per visitar-la- també van poder veure una cercavila dels Geganters de Sant Vicenç dels Horts. Fins a 300 catalans van envair ahir Pisa per promocionar Catalunya, amb el suport del govern.
©- Avui.
ELS MARGENERS DE GUISONA ACTUAN A ITÀLIA.
Els Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa es van convertir ahir en els primers castellers que han actuat a la plaça del Miracolo, vora la torre de Pisa. Va ser un acte més de la promoció turística de Catalunya a Itàlia en què també hi va haver gegants i degustació de productes.
©- Segre.
LOS CASTELLERS REALIZARON AYER UNA EXHIBICIÓN DELANTE DE LA TORRE DE PISA.
Director general de Turisme de Catalunya, Joan Carles Vilalta. Para Juan Carlos Vilalta, presentar a dos grupos de castellers en Pisa, los Margeners de Guissona y los Tirallongues de Manresa, supone la culminación de uno de los procesos de promoción más importantes que se han hecho hasta ahora en el marco del Any de Catalunya en Italia. Para él, la promoción turísca de Catalunya se tiene que hacer en torno al país "singular" y pone de ejemplo la "rica cultura popular" que suponen las torres humanas.
Decenas de turistas provenientes de todo el mundo manifestaron, este sábado en el marco de la actuación de los grupos de los Margeners de Guisona y los Tirallongues de Manresa en Pisa, su sorpresa por lo que nombran las "torres humanas" de Catalunya. La pisenca Elisa Carletti que, sï bien asegura haber visitado en diversas ocasiones Barcelona, afirmó que era la primera vez que veía la actuación de unos` castellers y añadió que hubïera' dicho que era
"imposible" hacer unaconstrucción humana' "tan alta". Para.: Carlettti, el turismo en Barcelona y, en general, en todo Catalunya va más allá del "sol y la playa", ya que recuerda que hay numerosos museos, diversidad de músiica y aspectos mucho más profundos, como la multiculturalidad.
©- La mañana.
UNES 6.000 PERSONES PARTICIPEN A PISA EN ELS ACTES CENTRALS DE L' ANY DE CATALUNYA A ITÀLIA.
Unes 6.000 persones han participat aquest cap de setmana a Pisa en els actes centrals de l'Any de Catalunya a Itàlia, que han portat fins a aquest país actuacions de castellers i de 'gegants', així com a degustacions de menjar típic català.
Les 'colles' dels Magraners de Guissona (Lleida) i dels Tirallongues de Manresa (Bages) han sigut els encarregats de mostrar al públic italià la tradició catalana dels castellers, que a Itàlia es coneixen com 'torres humanes'. Els dos grups han presentat a la plaça dei Miracoli --dissabte-- i a la dei [Cavalieri] --avui-- un bon repertori de 'castells de set'.
Les actuacions amb 'gegants' han sigut ofertes per una vintena de membres de la 'colla gegantera' de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), que han realitzat diversos espectacles al centre de la ciutat amb dos dels 'gegants' de la Generalitat --Na Cultura i En Treball-- que han sigut traslladats des de Barcelona per a l'ocasió.Unes 6.000 persones participen a Pisa en els actes centrals de l'Any de Catalunya a Itàlia.
©- Europa press.
ELS MARGENERS DE GUISONA I ELS TIRALLONGUES DE MANRESA ES CONVERTEIXEN EN ELS PRIMERS CASTELLERS QUE ACTUEN AL COSTAT DE LA TORRE DE PISA.
Els Margeners de Guisona i els Tirallongues de Manresa s' han convertit aquest dissabte en les primeres colles castelleres que han actuat a la Piazza del Miracolo, al costat de la torre de Pisa a Itàlia, ho han fet en l' acte central de l' any de Catalunya a Itàlia que té per objectiu donar a coneixer la oferta turistica de Catalunya al mercat italià amb accions especifiques de promoció adresades tant als professionals com al públic final, per altre banda la Piazza dei Cavalieri s`ha ofert la degustació de productes gastronomics catalans, i al mateix lloc han actuat els gegants de sant Vicenç dels Horts que aquest any és ciutat gegantera.
Pere Bartomeus, cap de colla de Tirallongues exposa que donar a coneixer catalunya és molt Important: "Aixó vol dir que els castells doncs es van expendint i que bueno que catalunya es dona a coneixer també perquè fi al cap és un element de cultura popular com un altre, i aixó és positiu, crec jo".
©- Cadena ser.
Quan es fa una cosa que se surt de l' habitual és un tema de interès pels mitjants de comunicació, i això és el què ha passat aquest últim cap de setmana. Dues colles castelleres, els Tirallongues de Manresa i els Margeners de Guisona s' han desplaçat a Itàlia per promocionar la cultura catalana en una serie d' actes que ha organitzat el departament de turisme de la Generalitat de Catalunya, i aquest fet ha propiciat una allau de informacions en els mèdia sobre la presència catalana a Itàlia. En general tot els mèdia mostren una visió positiva de aquesta experiència catalana a l' exterior.
LA CATALOGNA E I CASTELLERS INFORMAZZIONI
Un week – end dedicato ai “Castellers” e ai “Giganti”, al folklore catalani.
Fulcro del programma saranno i “castellers”, uno dei più vivi esempi del folclore della regione e una tradizione presente in Catalogna dal XVIII secolo. I “castellers” consistono nella costruzione di torri umane che simboleggiano forza, equilibrio, coraggio e buon senso. I partecipanti catalani, che si riuniscono in una “colla” (squadra), si collocano uno sopra le spalle dell’altro, seguendo precise modalità e una tecnica che si tramanda di padre in figlio, fino a formare una torre di diversi piani.
L’Ente del Turismo della Catalogna ha pensato così di accostare i due simboli identificativi della cultura pisana e catalana organizzando le dimostrazioni delle “torri umane” in Piazza dei Miracoli accanto alla Torre di Pisa.
I Castellers e il loro significato:
I castellers, nati nella città di Valls nel XVIII, continuano ancor oggi a entusiasmare la popolazione catalana in occasione delle feste tradizionali della regione. Il motto dei castellers si riassume in “forza, equilibrio, coraggio e prudenza” e richiede l’unione delle forze di persone di tutte le età e origini. I partecipanti usano la forza dei muscoli, ma l’equilibrio e una base solida sono necessarie affinché la torre stia dritta. I castellers devono inoltre essere coraggiosi per arrampicarsi fino alla cima, ma occorre loro prudenza e concentrazione per raggiungere l’obiettivo finale.
Queste qualità sono necessarie anche nelle diverse sfere della vita sociale e il motto può essere attribuito metaforicamente alla Catalogna dei giorni nostri.
In effetti chi compone la base del castello (pinya), chi forma il secondo piano si unisce alla base. Il terzo piano e i successivi (tronc) devo essere aggiunti gradualmente per non turbare l’equilibrio. I partecipanti più forti e dotati di un buon senso dell’equilibrio compongono il quarto e il quinto piano della torre per impedire che il castello oscilli.
Per aggiungere il sesto e il settimo piano occorre l’agilità dei più giovani e leggeri. Quando un bambino – l’anxeneta – raggiunge la cima del castello e alza la mano il castello è ultimato. L’anxeneta può essere sia un bambino che una bambina, agile e coraggioso per arrampicarsi sulle spalle degli altri e arrivare in cima. La costruzione del “castello” è di solito accompagnata da una musica speciale, il toc de castell, appositamente studiata per i castells, che scandisce il progredire della torre.
EL R E S U M D E P R E M S A
TIRALLONGUES I MARGENERS A PISA PISA 2008
ELS TIRALLONGUES PROVARAN UN CASTELL NOU A PISA.
La colla castellera Tirallongues de Manresa és a Pisa per participar en una mostra organitzada per la Genereelitat de Catalunya. A Pisa, la colla provarà un castell nou en el seu repertori, una construcció que enguany encara no han fet. La colla de Guisona, els Margeners, també hi participaran.
©- Regio7.
CASTELLERS, GEGANTS I GASTRONOMIA ES CITEN AQUEST CAP DE SETMANA EN L' ACTE CENTRAL DE DE CATALUNYA A ITÀLIA.
La ciutat de Pisa acollirà aquest cap de setmana l'acte central de l''Any de Catalunya a Itàlia', amb diverses activitats com actuacions castelleres, cercaviles de gegants i capgrossos, i mostres de gastronomia catalana.
Les colles dels Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa seran els protagonistes de les jornades castelleres a la Piazza del Miracolo, al costat de la Torre de Pisa.
©- Europa press.
LOS CASTELLERS CARGAN JUNTO A LA TORRE DE PISA POR PRIMERA VEZ.
Els Tirallongues de Manresa y els Margeners de Guissona pueden presumir desde ayer de ser las primeras colles que levantan sus torres humanas junto a una de las torres más famosas del mundo. La torre inclinada de Pisa sirve este fin de semana de decorado a los castellers que junto a los geganters de Sant Vicenç dels Horts forman una embajada cultural en Pisa, sede de los actos centrales del Any de Catalunya en Italia. Los castellers cargaron y descargaron, entre otros, dos cuatre de set que ganaron los aplausos de písanos y turistas entre el Duomo y la torre de Pisa. Los gigantes Treball y Cultura bailaron en la Piazza dei Cavalieri, donde se ofrece gastronomía catalana.
©- Lavanguardia.
LOS CASTELLERS ECLIPSAN LA TORRE DE PISA.
La ciudad de Pisa acoge este fin de semana el acto central del «Any de Catalunya en Italia», con diversas actividades como actuaciones castelleras, pasacalles de gigantes y cabezones, y muestras de gastronomía catalana. Las collas de los Margeners de Guissona y los Tirallongues de Manresa son los protagonistas de las jornadas castelleras en la Piazza del Miracolo, junto a la Torre de Pisa.
©- Abc.
MÉS RECTES QUE LA TORRE DE PISA.
Prop de 300 castellers de Guissona i Manresa van aixecar castells al costat de la torre de Pisa el cap de setmana passat. «Es emocionant! Ho havíem vist a la televisió, però veure-ho en viu és una altra cosa. A distància curta es veu l'esforç i la suor, i fins i tot la por en els ulls.» Davide, natural de Pisa, es mostra entusiasmat amb l'actuació castellera dels Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa. Les dues colles van aixecar dissabte passat dos quatre de set, dos tres de set i un tres de sis. Ho van fer sota l`atenta mirada dels turistes que se'ls van trobar al costat de la torre de Pisa. No la van superar en alçada però sí en rectitud, i van provocat crits de sorpresa entre pisans i estrangers, que ho consideraven «sorprenent», «maravellós» i en perfecta sintonia amb la torre inclinada.
©- El punt.
CATALUNYA S' ENFILA A PISA
En alguns moments trontollaven, però al final tot va anar bé. Els castells estaven més rectes que no pas la Torre de Pisa, que, tant inclinada com és, no era capaç ni de tapar el, sol. "Això ho feu per religió?", preguntava un italià despistat. "No, és cultura popular", deia una castellera dels Margeners de Guissona. El noi no ho acabava d'entendre. Què coi feien dues "torres humanes", com diuen ells, davant de la Torre de Pisa? Doncs, simplement, feien servir una tradició arrelada per vendre la marca Catalunya. A més dels castells que van fer els Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa, els ciutadans de Pisa -i els turistes que ahir desfiaven el sol per visitar-la- també van poder veure una cercavila dels Geganters de Sant Vicenç dels Horts. Fins a 300 catalans van envair ahir Pisa per promocionar Catalunya, amb el suport del govern.
©- Avui.
ELS MARGENERS DE GUISONA ACTUAN A ITÀLIA.
Els Margeners de Guissona i els Tirallongues de Manresa es van convertir ahir en els primers castellers que han actuat a la plaça del Miracolo, vora la torre de Pisa. Va ser un acte més de la promoció turística de Catalunya a Itàlia en què també hi va haver gegants i degustació de productes.
©- Segre.
LOS CASTELLERS REALIZARON AYER UNA EXHIBICIÓN DELANTE DE LA TORRE DE PISA.
Director general de Turisme de Catalunya, Joan Carles Vilalta. Para Juan Carlos Vilalta, presentar a dos grupos de castellers en Pisa, los Margeners de Guissona y los Tirallongues de Manresa, supone la culminación de uno de los procesos de promoción más importantes que se han hecho hasta ahora en el marco del Any de Catalunya en Italia. Para él, la promoción turísca de Catalunya se tiene que hacer en torno al país "singular" y pone de ejemplo la "rica cultura popular" que suponen las torres humanas.
Decenas de turistas provenientes de todo el mundo manifestaron, este sábado en el marco de la actuación de los grupos de los Margeners de Guisona y los Tirallongues de Manresa en Pisa, su sorpresa por lo que nombran las "torres humanas" de Catalunya. La pisenca Elisa Carletti que, sï bien asegura haber visitado en diversas ocasiones Barcelona, afirmó que era la primera vez que veía la actuación de unos` castellers y añadió que hubïera' dicho que era
"imposible" hacer unaconstrucción humana' "tan alta". Para.: Carlettti, el turismo en Barcelona y, en general, en todo Catalunya va más allá del "sol y la playa", ya que recuerda que hay numerosos museos, diversidad de músiica y aspectos mucho más profundos, como la multiculturalidad.
©- La mañana.
UNES 6.000 PERSONES PARTICIPEN A PISA EN ELS ACTES CENTRALS DE L' ANY DE CATALUNYA A ITÀLIA.
Unes 6.000 persones han participat aquest cap de setmana a Pisa en els actes centrals de l'Any de Catalunya a Itàlia, que han portat fins a aquest país actuacions de castellers i de 'gegants', així com a degustacions de menjar típic català.
Les 'colles' dels Magraners de Guissona (Lleida) i dels Tirallongues de Manresa (Bages) han sigut els encarregats de mostrar al públic italià la tradició catalana dels castellers, que a Itàlia es coneixen com 'torres humanes'. Els dos grups han presentat a la plaça dei Miracoli --dissabte-- i a la dei [Cavalieri] --avui-- un bon repertori de 'castells de set'.
Les actuacions amb 'gegants' han sigut ofertes per una vintena de membres de la 'colla gegantera' de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), que han realitzat diversos espectacles al centre de la ciutat amb dos dels 'gegants' de la Generalitat --Na Cultura i En Treball-- que han sigut traslladats des de Barcelona per a l'ocasió.Unes 6.000 persones participen a Pisa en els actes centrals de l'Any de Catalunya a Itàlia.
©- Europa press.
ELS MARGENERS DE GUISONA I ELS TIRALLONGUES DE MANRESA ES CONVERTEIXEN EN ELS PRIMERS CASTELLERS QUE ACTUEN AL COSTAT DE LA TORRE DE PISA.
Els Margeners de Guisona i els Tirallongues de Manresa s' han convertit aquest dissabte en les primeres colles castelleres que han actuat a la Piazza del Miracolo, al costat de la torre de Pisa a Itàlia, ho han fet en l' acte central de l' any de Catalunya a Itàlia que té per objectiu donar a coneixer la oferta turistica de Catalunya al mercat italià amb accions especifiques de promoció adresades tant als professionals com al públic final, per altre banda la Piazza dei Cavalieri s`ha ofert la degustació de productes gastronomics catalans, i al mateix lloc han actuat els gegants de sant Vicenç dels Horts que aquest any és ciutat gegantera.
Pere Bartomeus, cap de colla de Tirallongues exposa que donar a coneixer catalunya és molt Important: "Aixó vol dir que els castells doncs es van expendint i que bueno que catalunya es dona a coneixer també perquè fi al cap és un element de cultura popular com un altre, i aixó és positiu, crec jo".
©- Cadena ser.
No hay comentarios:
Publicar un comentario